Megmondjuk, mit ígér Orbán Pécsen

2018. február 21. 14:35 2018. feb. 21. 14:35

Miután kedden Egerben berúgta a kampánymotort Orbán Viktor, várható, hogy eljön a már legalább másodjára a gödörből kihúzott Pécsre is, mert az itteni Fidesznek úgy kell a támogatás, mint egy falat kenyér. Megpróbáljuk összeszedni, mit ígérhet idén - bár valószínűleg lesznek átfedések a 4 évvel ezelőttiekkel.

Egerben rúgta be kedden a kampánymotort Orbán Viktor miniszterelnök, a Facebook-oldalára feltöltött videó szerint könnyebben eladna egy mosógépet, mint egri jelöltjét (akinek ez azért láthatóan fájt), azt is lehetett látni, hogy meglepetésszerűen érkező miniszterelnököt is minimum egy háromgenerációs nagycsalád fogad otthon. (Az ajtót nyitó nyugdíjas férfi meglepett "E!" felkiáltásán amúgy reggel óta váltva röhög mindenki az országban, aki ismeri a Napirajzot.)

Mivel Orbán arról beszélt az MTI szerint, hogy egri kiruccanásával kezdetét vette a 2018-as kampánykörútja, így élhetünk a gyanúperrel, hogy kincses Baranyába és a mandulafás Pécsre is ellátogat még április 8. előtt.

Vélelmezhetően ez igazán jól fog jönni a pécsi Fidesznek, amely tavaly ősz óta a kővágószőlősi uránbányászbéka feneke alatt kucorog, köszönhetően a 2014-es adósságátvállalás után összeszedett minimum 7,5 milliárdos hiánynak. Titokban már Gulyás Gergely frakcióvezetőt is leküldték lelket önteni a bandába pár napja.

Orbán eddig bármikor járt Pécsen, szépet és sokat ígért a városnak: 2014-ben adósságelvitelt, ezt 2015-ben is megerősítette, de a legújabb hírek szerint nemcsak a 2018-as, de a 2022-es kampányba is belefér témaként az M6-os és M60-as folytatása.

(Sőt, egyszer a Parlamentben osztotta meg a saját elképzeléseit az általa elképzelt Pécsről - a valóság azért kissé más.)

Mit ígérhet még? Aquaparkot nem, azt már beígérte korábban, elvileg folyik is a beruházás előkészítése, bár akadnak sokan, akik szerint nem lesz rentábilis, és csak vinni fogja a pénzt az önkormányzattól.

Újabb ipari parkot? A Déli Ipari Parkban több az útjelző tábla, mint a munkavállaló, és amúgy is már az államé lett a jó része. Újabb munkahelyek ígérete ugyanakkor jól jön, mert még mindig elég kevés van belőle, és hát a közmunkát is egyre jobban visszavágja a kormány.

Azt is megígérheti, hogy ő és pártja lesz képes megvédeni egyedül a pécsieket a migránsoktól, de tegyük gyorsan mellé, hogy az ő kormányzása alatt jött hirtelen az ötlet 2015-ben, hogy a közeli Martonfán menekülttábort nyissanak.

Itt van az atomtemető ügye is, amire anno Orbán még azt mondta, hogy a pécsiek nélkül nem lehet dönteni a Bodára tervezett létesítményről. Aztán úgy módosították a vonatkozó törvényt, hogy a létesítmény 100 méteres körzetén túl élőknek leginkább csak kuss a nevük a dologban.

Esetleg beígérhet egy stadiont, december végén úgyis hű fegyverhordozója szólított erre föl a Nemzeti Sportban. Tegyük hozzá, Hargitai János KDNP-s ex-tanácselnök 2015 elején pont arról beszélt, hogy van ígéret 8000 fős stadionra Orbántól, ennek az a feltétele, hogy Pécsen rend lesz. (Nem lett. Sem a fociban, sem sehogy.)

Eszünkbe jutott még, hogy a hányatott sorsú pécs-pogányi reptér is felkerülhet az ígéretek ki nem fogyó tárházából. Egyelőre nem tudjuk, de lehet, hogy Orbán Viktor megígéri, hogy meghosszabbítják Keszüig.

Esetleg a közvilágítás korszerűsítését is beígérhetné, most hogy az első vője már kezd kipörögni a pikszisből. Vagy akár egy ellen-Zsolnay-elleni új Zsolnay céget is, ha már lúd, legyen kövér.