Emberek: új korszak virradt a pécsi szemétre

2018. február 21. 15:18 2018. feb. 21. 15:18

Mostantól szélesebb körben lesz elérhető Pécsett a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, melyhez ingyen lehet igényelni egy szép kék és egy szép barna kukát, amelyekért a Búza téren lehet majd átvenni.

Minderről a BIOKOM adott hírt szerdán. Mint írták, a lakossági igényeknek eleget téve Pécsett bővül a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretein belül bevezetett házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést igénybe vevők köre. Az új rendszerben (már úgy értve, hogy aki környezettudatosan gyűjti a szemetet) már otthon külön kell válogatni az újrahasznosítható, a komposztálható és a lerakásra szánt hulladékot.

Aki csatlakozna ehhez, az most megteheti. A cég tájékoztatása szerint díjmentesen igényelhető egy darab 240 literes kék színű („hasznosítható hulladék” feliratú) és egy darab 80 literes barna színű („kerti hulladék” feliratú) hulladékgyűjtő edény, amelyhez egy haszonkölcsön szerződést kell kitölteni és aláírni, és már mehet is bele a szemét.

A szolgáltatás bővülése az alábbi utcákban élőkre vonatkozik:

Anna u., Apáca u., Bástya u., Bercsényi u., Boltív köz, Búza tér, Dischka Győző u., Dr Majorossy Imre u. 1-13, 2-14, Esze Tamás u., Felsőmalom u., Ferencesek utcája, Gábor u., Irgalmasok utcája, János u., Jókai tér, Jókai u., József u., Kazinczy u., Király u. 2-66 és 1-75, Kisflórián u., Klimó György u., Koller u., Lyceum u., Mária u., Mátyás Király u., Megye u., Munkácsy Mihály u., Nagyflórián u., Janus Pannonius u., Papnövelde köz, Papnövelde u., Perczel Mór u., Szent István tér, Szent Mór u., Szepessy Ignác u., Teréz u., Tímár u., Toldi Miklós u., Váradi Antal u., Vörösmarty Mihály u., Zrínyi Miklós u.

A szelektív gyűjtésre való átállás nem kötelező, viszont jó a környezetnek, így aki teheti, azért fontolja meg a váltást (ezt nem a BIOKOM mondja, hanem mi - szerk.)

Aki szeretne magának szelektív kukákat, azok menjenek március 10-én, szombaton 9-13 óra között a

  • Pécs, Búza tér és Béri-Balogh Ádám utca kereszteződése,
  • illetve a

  • Pécs, Szent István tér és Esze Tamás utca találkozása
  • helyszínekre.

    Az edények egymásba rakhatóak és rendelkeznek kerekekkel, így könnyen mozgathatóak - írta róluk a BIOKOM. Amennyiben a kijelölt időpontban nincs lehetősége az edényeket átvenni, úgy 2018. március 19-ét követően a Dél-Kom Nonprofit Kft. pécsi hulladékudvaraiban, illetve a Siklósi út 58. szám alatt található ügyfélszolgálatán ezt megteheti.

    A kék színű „hasznosítható hulladék”, valamint a barna színű „kerti hulladék” feliratú edények ürítése 2 heti rendszerességgel, ezen tájékoztató elválaszthatatlan mellékletét képező utcalista szerint fog történni. A „maradék hulladék” gyűjtésére szolgáló - általában - fekete színű, már meglévő kommunális edények ürítési napjai nem változnak.