Karácsony: az orbáni vadkapitalizmus a leghibásabb termék

2018. február 21. 15:31 2018. feb. 21. 15:31

Írásban tette meg vállalásait a változás szövetsége a devizahitelesek megsegítését illetően. Szerdán délután Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Szakács László, a szocialista párt parlamenti frakcióvezető-helyettese írta alá a Quaestor- és devizahitel-károsultak képviselőivel azt a dokumentumot, amely április 8-a után a vesztesek kártalanítását alapozza meg.

Szakács László, aki számtalan alkalommal emelte fel a szavát a devizahitel- és Quaestor-károsultak ügyében a témában tartott szerdai budapesti eseményen elmondta: olyan kártalanítási törvény született, amellyel a hitelesek rosszabbul jártak, mintha semmilyen szabályozás nem született volna. - Úgy gondoljuk, hogy ha rendszerhiba van, akkor azt rendszerszinten kell kezelni – mondta a baranyai politikus. - Mi azt mondjuk, új banki elszámoltatás kell, hogy a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni a hiteleket. A törvénynek ki kell terjednie a Magyar Nemzeti Bankra is, amely tízmilliárdokat nyerészkedett a forint árfolyamán, a pénzt alapítványokba tolja ki, palotákat, méregdrága szőnyegeket vesz rajta.

Szakács elmondta: amíg kormányváltás nincs, addig változás sem lesz, a bankok étvágya nem csökken és a 900 ezer végrehajtásra váró ingatlan új tulajdonosa is megjelenik majd a sor végén, akiről egyelőre nem tudni, hogy a nemzet gázszerelője lesz-e, vagy valaki más.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szakpolitikusként egy éve foglalkozik a témával. Mint mondta: Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, az embereket védik, nem a bankokat, miközben mi magyarok lakást vettünk Matolcsy barátnőjének. A szakpolitikus szólt egyebek mellett a pénzügyi ismeretek oktatásának fontosságáról is.

Ravasz László, az Adóskamara képviselője elmondta: a mai magyar társadalom egyik legsúlyosabb problémája, hogy egymillió adóst akarnak gyerekestől kirakni a lakásukból, ezért a végrehajtások azonnali felfüggesztésére van szükség.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd szövetség miniszterelnök-jelöltje elmondta: a probléma kialakulásáról nem a devizahitelesek tehetnek, arról sem, hogy nincs lakáspolitika az országban, hogy nincs állami felügyelet, amely segítene rajtuk. - Nekünk az a dolgunk, hogy egy új kormánnyal tiszta lapot kezdjünk – mondta Karácsony Gergely. - Kártalanítanunk kell a veszteseket, de úgy, hogy ne termeljük újra őket, elsőként az orbáni vadkapitalizmus nevű hibás termékkel kell leszámolni. Fontos, hogy ne Matolcsy György és hozzá hasonló maffiózók féltsék és óvják a magyar emberek pénzét, hanem olyan, a nemzetnek felelős bank legyen, amely a devizaátváltáson szerzett óriási nyereséget nem magára költi.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: ezeket a vállalásokat most megteszik, aláírásukkal is ellátják, április 8-a után pedig beváltják az ígéreteiket.