Szibériai hideg: a Tettye Forrásház is figyelmeztet

2018. február 22. 11:49 2018. feb. 22. 11:49

A Magyar Víziközmű Szövetség után a Tettye Forrásház is közleményben figyelmezteti a fogyasztókat a hétvégén érkező szibériai hidegre, mely rengeteg rosszul szigetelt vízórának jelentheti a pusztulását. Pécsett a tavaly januári hasonló zimankóban 220 vízóra veszett oda.

Amint azt korábban megírtuk az Időképre hivatkozva, egy szibériai eredetű légtömeg miatt vasárnaptól zord hajnalok jönnek. A legtöbb helyen -10 fok alá süllyed a hőmérséklet, de a derült, szélcsendes, hófedte tájakon -20, -18 fokos minimumok is előfordulhatnak a jövő hét első napjaiban. Napközben is fagyni fog, -8, -2 fokra kell készülni.

Az érkező cudar idő miatt előbb a Magyar Víziközmű Szövetség, most pedig a Tettye Forrásház figyelmeztette a fogyasztókat. A pécsi vízszolgáltató szerint a napokban várható rendkívüli hideg miatt fokozott veszélynek vannak kitéve a vízmérők, házi vízvezetékek. Egy éve januárban rekord mennyiségű vízmérő fagyott el országszerte, a szokatlanul hideg időjárás csaknem tízezer nem elég védett helyen lévő, vagy nem megfelelően szigetelt mérőt követelt. A szerelvények, csövek elfagyása jelentős költségeket és váratlan kellemetlenségeket okozhat: víz nélkül maradhat a lakás, vagy épp ellenkezőleg, tetézve a bajt, köbméterszámra elfolyt vizet eredményezhet.

Pécsen 2017 januárjában több mint 220 tönkrement vízmérőt cseréltek ki a cég munkatársai, ez a pécsi szolgáltató történetében is rekord.

A vízmérők és az épületek házi vízhálózatának fagyvédelme a felhasználók kötelezettsége (mivel az ingatlanukon találhatóak, nem tudja más felkészíteni a szerelvényeket a téli időjárásra) és érdeke is. Elmulasztása súlyos költséggel járhat: egy rendkívüli vízmérőcserénél több mint 20 ezer forintos kiadással kell számolni (plusz az esetleges kötbérrel), de a többi javítás és az elfolyt víz ára is a figyelmetlen, pórul járt ingatlantulajdonost terheli. Egy fél centiméteres repedésen egyetlen nap alatt több havi vízfogyasztás mehet veszendőbe.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a fagykárt, a Tettye Forrásház Zrt. felhívja a tulajdonosok figyelmét: tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. Ott, ahol korábban már előfordult fagyás, még több figyelemmel gondoskodjunk a mérők, csövek védelméről, szigeteléséről, hiszen a hideg legközelebb sem fogja kímélni a szerkezeteket. Rendszeresen ellenőrizzük az aknákat, kerti csapokat, főként a télen nem mindennapi rendszerességgel használt épületeknél, pincéknél és telkeken.

A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. (Ha kemény a tél, a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyhatnak, elég egy félrecsúszott aknafedlap.) Ugyancsak védjük, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: tekerjük be nem nedvszívó anyaggal, hungarocellel, vagy más hőszigetelő anyaggal. A hálózat víztelenítése után szigeteljük a mérőt, mert marad benne víz.

Szigeteljük, vagy ha nem tudjuk, akkor időben víztelenítsük a fagynak kitett vezetékszakaszokat, tűzfalban vagy falon kívül futó csöveket. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a vezetékekben lévő víz ne fagyjon be.

Ha megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a Tettye Forrásház Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöldszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a szükséges teendőkről. A kisebb jégdugók körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel), de semmiképpen ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyagcsövet. Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Hívjuk a szolgáltatót.