Pár forinttal szúrták ki a szemüket - a választás előtt sztrájk lehet az egészségügyben

2018. február 22. 12:34 2018. feb. 22. 12:34

Az egyik egészségügyi szakszervezet szerint az országban dolgozó 70 ezer egészségügyis körülbelül tizede csupán pár száz forintot kapott az előrehozott béremelés következtében - de akadt, aki egy forintos emelésnek "örülhet" mindössze. Ha nem sikerül megállapodni, a választás előtt sztrájk is lehet az ágazatban.

Tavaly novemberben emelte a kormány 12 százalékkal az egészségügyi dolgozók bérét, mert sokuknak még a szakmai bérminimumot is alig érte el a fizetése, miközben embert próbáló munkát végeznek nap, mint nap. Akkor még úgy állt a helyzet, hogy idén novemberben jön egy újabb, 8 százalékos emelés, ám többeknek már az első emelés sem javított sokat a helyzetén, az ágazatban sztrájkhangulat uralkodott.

A kormány ezt megneszelve, januárra hozta előre a novemberi újabb emelést - a döntésbe vélelmezhetően belejátszott a tavaszi országgyűlési választás is.

Volt, aki 1 forint emelést kapott

1 Ft-ot kaptak béremelésként-erre panaszkodik sok egészségügyi dolgozó az internetes fórumokon. A szakdolgozók, például az ápolók, műtősök, nővérek tegnap kapták meg a novemberről előrehozott 8 százalékos béremelés januárra járó összegét. Átlagosan nettó 8 ezer forintot, nagyjából minden tizedik dolgozó viszont nem kapott semmit, mert a bérük még most sem haladja meg a szakmai minimálbért.

Ám, mint az RTL Klub riportjából kiderült, sokan ezzel az emeléssel sem jártak jól, egy Facebook-csoportban sorjáztak azok az üzenetek, illetve képernyőfotók, amiken az látszott, alig pár száz forintot kaptak emelésként - de akadtak olyanok, akiknek mindössze 1 forinttal nőtt a fizetésük.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a béremelés 70 ezer dolgozót érintett a területen, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) számításai szerint nagyjából minden tizedik dolgozót érint a probléma - ők ugyanis eleve a szakmai minimálbér alatt kerestek az emelések előtt is.

Soós Adrianna, a szakszervezet elnöke az RTL Klubnak elmondta, ők eleve korrigálták volna a bértáblát, ahol már a kezdő fizetéseknek is a szakmai bérminimum fölött kellene lenniük. ezt többször javasolták a minisztériumnak, ám eddig érdemben nem történt előrelépés.

A FESZ vezetője a Pécsi STOP-nak elmondta, területi bontásuk nincs, hogy a Dél-Dunántúlon, azon belül Baranyában és Pécsen ez hány embert érint pontosan, de érinti őket is. Általában a fiatalabbakat és a képzetlenebb munkaerőt érintette ez a pár száz forintos béremelés, Pécsett az egyetem változtathat azok létszámán, akik belestek ebbe a körbe.

A FESZ a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségével sztrájkbizottságot alakított, amely egy sztrájk, illetve egy tüntetés szervezését is megkezdte már - a tiltakozás március 24-én lesz a jelenlegi tervek szerint. Ha a szakszervezet nem tud megállapodni a követelésekről a kormánnyal, leghamarabb a választások előtt pár nappal lehet sztrájk az egészségügyben.