Karácsony: „Se szívük, se eszük, se kedvük, hogy megoldják az emberek gondjait”

2018. február 22. 17:25 2018. feb. 22. 17:25

A szigetvári házasságkötő teremben telt ház előtt tartott fórumot Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje csütörtökön délután.

Az egybegyűlteket az MSZP-Párbeszéd parlamenti képviselő-jelöltje, a város polgármestere, Vass Péter köszöntötte. Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese a közelgő választásokról beszélt. Egy fél megyényi választókörzetet csinált a Fidesz, nem véletlenül, hanem hogy ne ismerjék a jelöltet. Ez itt most nem sikerült – utalt arra a politikus, hogy Vass Péter rövid idő alatt a szükséges ajánlások dupláját adta le.

Tiffán Zsolt most a körzet képviselője, nem látták sokan. Régen hallhattak a többmilliárdos Ős-Dráva projektről is, ahol ma 15-en dolgoznak, közülük 9-en pécsiek – sorolta a gondokat Szakács, hozzátéve: az Ormánságban divat volt utakat felújítani a kampányban, úgy, hogy a lapátot a választás estéjén eldobták. Leszögezte azt is: ahol a piac nem tudott az államnak kell munkahelyet teremteni.

Karácsony Gergely arról beszélt: a politika dolga, hogy az emberek mindennapi problémáit megoldja. Sokat elmond a Fidesz-kormányról, hogy nincs egészségügyi miniszter, mert ez a kormánynak nem fontos, nem úgy, mint a Várba költözés. Nincs oktatási tárca, mélyrepülésben van az oktatás, több területen az összeomlás szélén. Nincs szociális miniszter, és már nem is számolják inkább, hogy mennyi a szegény. Van viszont propagandaminiszter, aki az embereknek a saját pénzükön hazudik, olyan problémákat dob fel, ami teljesen marginális az igaziakkal ellentétben.

Se szívük, se eszük, se kedvük, hogy az emberek baját megoldják – mondta a Változás szövetségének miniszterelnök-jelöltje a Fidesz-kormányról. Beszélt a miniszterelnök családtagjával összefüggésbe hozott szervezett bűnözésről is. Közben Orbán veje 3 milliárd forintot keresett rajta személyesen, annyi pénzt, amennyiért egy pedagógus 1500 évig dolgozik. De ő semmi Mészáros Lőrinchez képest, aki egy perc alatt keres annyit, mint egy tanár egy hónap alatt.

A miniszterelnök-jelölt beszélt arról, hogy a hazug rezsicsökkentés helyett holnap csökkenthetné a kormány 20 %-kal a gáz árát, ha nem nyerészkednének évek óta a gázáron.

A változatlanságra sokféleképpen lehet szavazni – mondta Karácsony. - Lehet úgy, hogy otthon marad, mert a Fidesz-szavazókat a központosított médiával búra alatt tartva el fogják vinni szavazni. De lehet úgy is, hogy olyan, magát ellenzékinek mondó párt képviselőjére szavaznak, aki megosztja a demokratikus oldal voksait.

A miniszterelnök-jelölt Vass Pétert ajánlotta a megjelentek bizalmába.

A szigetvári polgármester beszélt arról, hogy az ÁFÁ-val hogy vett ki 6 év alatt 330 ezer forintot a kormány minden egykeresős család zsebéből. Évente 2-300 milliárd forintot nyert rajta az állam. Vass Péter szólt arról is, hogy az 5000 lakos alatti településeken prefektúrarendszert épít ki a Fidesz a választások után. Ötszörösére ment fel egy speciális gáz ára, miután Mészáros Lőrinc lett a kizárólagos szállító. Kizártnak tartja, hogy a gázszerelő 200 cége nevét, vezetőjét és tevékenységét tudja.

Vass Péter beszélt arról is, amikor a Tiffán Zsolttal folytatott személyes, kézfogással végződött megbeszélés ellenére az állami támogatás ötödét kapta csak a várost, és rövid időn belül Nagy Csaba megyei önkormányzati elnök, a Fidesz jelöltjének szavahihetősége is finoman szólva megkérdőjeleződött. A képviselőjelölt kiemelte: őt a vidék érdekli.

A hozzászólók az egészségügyet és a gyógyszerhiányt hozták szóba, de kérdeztek munkahelyteremtésről, bérekről is.

45 %-kal keres többet egy szlovák, 85%-kal egy lengyel ápoló, mint egy magyar, egyszerűen azért, mert kivették belőle a pénzt – mondta Szakács László. - Nem elérhető és nem biztonságos ma az egészségügy, és a nyugati országok dupláját költjük magánegészségügyre, sokan jellemzően áruhitelből.

Vass Péter hallgatói kérdésre elmondta: ahhoz, hogy egyáltalán befektetőket ígérhessen, infrastruktúra kellene, autópálya, de 2022-23 előtt kapavágás sem lesz. Emlékeztetett rá, hogy nemrég az utcára kellett vonulniuk, hogy a járás egyetlen középiskoláját ne tárják be. Beszélt a szakképzésről is, arról, hogy pár hetes képzésekkel hogyan aláznak meg szakmákat.

Karácsony Gergely elmondta: kormányon első dolga lenne a családi pótlék megemelése 10 év után, a mostani kormány családi adókedvezményének a zöme a leggazdagabbaknál landol. Meg kell duplázni a minimálnyugdíjat és egyébként is olyan nyugdíjemelést eszközölni, ami a legalacsonyabb összegeket növeli. Vissza kell állítani a minimálbér adómentességét is. Ami a legszegényebbeknek egy komoly fizetésemelést jelent. Hozzátette: ha az embereknek van egy kis pénzük, akkor beindul az élet, kinyit a bolt, talán még egy fodrász is. Vidéken az emberek élete most egy lefelé menő spirálban van, ezt kell megfordítani, hogy a kistelepüléseken is elinduljon valami. Jó emberek jó döntéseivel lehet az országot meggyógyítani.