Ha Hódmezővásárhelyen sikerült...

2018. február 25. 21:41 2018. feb. 25. 21:41

Győzött Márki-Zay Péter és az ellenzéki összefogás a Fidesz jelöltje ellen az időközi polgármester-választáson Hódmezővásárhelyen. Hogy Pécsnek mit üzen ez, talán mondanunk sem kell. A kormánymédia lapít, az MTI-n este fél tízig egy rövid hír sem jött ki.

Hódmezővásárhelyen az ellenzéki összefogás és Márki-Zay Péter legyőzte a Fideszt. 96 százalékos feldolgozottságnál Márki-Zay Péter (független) 57,4 %-on, Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) 41,6 %-on, Hernádi Gyula (független) 0,8-on állt. A meccs eldőlt.

Nem akárhol győzték le a kormánypártot, hanem Lázár János szűkebb pátriájában. Ő nem indulhatott a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson, de mindenki tisztában volt vele, hogy Hegedűs Zoltán, a fideszes polgármesterjelölt a helyi Fideszt vezető miniszter embere. Ez nemhogy a győzelemhez, de még a kis különbségű vereség elkerüléséhez sem volt elég – írta a 444.hu.

Volt kockázata annak, hogy ide elmenjenek emberek: a napokban olyan szórólapokat osztogattak a városban, amiben név szerint listázták a támogatóit, köztük egy 92 éves tanárt. Márki-Zay Péter is azt mondja, gyanús körülmények közt bocsátották el, miután bejelentette, hogy indul a polgármester-választáson. Nem sokkal később kamerákat szereltek az utcájába, majd a helyi plébános is elkezdett ellene és a Fidesz mellett prédikálni – így a 444.hu.

Az üzenet meglehetősen egyértelmű. Ha van hiteles és esélyes jelölt, egységes ellenzék, van hozzá akarat (fél hétig a jogosultak 61,35%-a szavazott), akkor legyőzhető a Fidesz, bármelyik városban, bármit is bűvészkedik a kormánypárt a választási törvénnyel.

Frissítve: megvan a teljes feldolgozottság

Fél tíz után a Magyar Távirati Iroda is megkongatta a hírharangokat. Nyilvánvalóan tömör beszámolóból a hódmezővásárhelyi eseményeken túl kiderült az is: a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason is tartottak időközi önkormányzati képviselőválasztást. Itt Juhász György (Fidesz-KDNP) 454 szavazatot (68,07 százalék) kapott, Fejes Ferencre (független) 206-an szavaztak (30,88 százalék), Czupor Attila László, a Magyar Munkáspárt jelöltje alig több mint 1 százalékos eredményt ért el 7 szavazattal. Bár itt jóval kisebb volt a tét, beszédes, hogy a választásra jogosultak 28 százaléka vett részt a voksoláson.

A Baranya megyei Rózsafán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választottak, mert a képviselő-testület tavaly november végén feloszlatta magát. Itt későbbre ígértek eredményt.