Egyre több hó jön, hófúvásra számítson!

2018. február 26. 11:20 2018. feb. 26. 11:20

Egyelőre kiváló a régióban a főutak állapota, de hófúvásokra kell számítani, és egyre több hóra is, főleg Baranyában. Fokozódik a tél, kérem szépen.

Az országban jellemzően csapadékmentes az idő, de Baranya megye teljes területén, Tolna és Bács-Kiskun megye déli részén havazik vagy szállingózik a hó – írja az utinform.hu.

A gyorsforgalmi utak burkolata mindenütt száraz. A főutakon szintén ez a jellemző, de Baranya megyében sónedves, Szombathely és Sárvár környékén havas, hókásás szakaszok is előfordulnak.

Hasonló a helyzet a mellékutakon is, és ami azt illeti, Pécsen is szépen fehérednek az utak.

A látási viszonyokra a régióban elvileg nem lehet panasz, erre délen -11 és -7 fok között alakul a hőmérséklet.

A megyében 10, Pécsen 9 hókotróval járják az utakat

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfői közleménye szerint "a megye közútjai járhatóak, sónedvesek, 10 járművel járőröznek, ahol szükséges takarítanak, további 21 gépjármű készenlétben van. Az autópálya mindkét sávja jól járható, sónedves, porhó van a pályán, azok takarítása kettő járművel folyamatos, további kilenc van készenlétben.

A távolsági busz-, és a vasúti közlekedés zavartalan, nincs fennakadás.

Pécsen a helyi közösségi közlekedésben járatkiesés nincs.

A BIOKOM Kft. kilenc járművel járja Pécs útjait, további 3 készenlétben van.

Közműszolgáltatók tekintetében (víz-és áramellátás, gázszolgáltatás, távhő) az időjárási körülmények nem okoztak semmilyen fennakadást az üzemszerű működésben" - olvasható a közleményben.

Hóátfúvások nehezíthetik a közlekedést

Hóátfúvásokra azonban mindenhol számítani kell már ma is. A hóval borított tájakon az olykor erős (45-60 km/h) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Délutántól, estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél. Kedden a mainál is nagyobb területen számíthatunk hófúvásra.

A nap folyamán dél felől egyre nagyobb területen számíthatunk havazásra, kedd reggelig az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 cm körüli, a déli határnál néhol akár a 10 cm-t is meghaladó igen laza szerkezetű porhó hullhat. Kedden tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estére az ország nagy részén már meg is szűnik a csapadék.