Mediterrán ciklon hoz havat a hidegre, a Dél-Dunántúlon is erősen havazhat

2018. február 26. 21:14 2018. feb. 26. 21:14

Mediterrán ciklon hoz sok csapadékot az ország déli részére, ami miatt kedden a dél-dunántúli régióban legalább 5 centiméternyi hóra lehet számítani. A déli határsáv körzetében azonban a 10 centis hóvastagság is összejöhet. Mindehhez hóátfúvások csatlakozhatnak.

Kedden országszerte várható havazás, helyenként akár 20 centiméter körüli friss hó is hullhat, emellett az erős szél hófúvást is okozhat majd az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Kedden a hideghez egy mediterrán ciklon "jóvoltából" az ország nagy részén havazás is társul. Emiatt eléggé télies körülmények fognak uralkodni, amit még az erős és éles szél is tetőz.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: dél felől egyre nagyobb területen várható havazás, kedd reggelig az ország déli, délnyugati harmadán, felén már 5 centiméter körüli, a déli határnál néhol akár 10 centimétert is meghaladó porhó hullhat.

Kedden tovább folytatódik a havazás, amelynek az intenzitása délutántól fokozatosan csökken, és estére az ország nagy részén már meg is szűnik a csapadék. Kedd éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb mennyiség (maximum 2-3 centiméter), míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű: a középső országrészben 2-6, a déli megyékben további 6-10 centiméternyi hó várható.

Az Időkép előrejelzése szerint akár még több hó is hullhat szerda hajnalig:

null

null

A havazás veszélye miatt keddre a fővárosra és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

A hóval borított tájakon az olykor erős, 45-60 kilométer/órás északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében már hétfőn estétől az ország déli részein a már frissen lehullott havat is hordhatja a szél.

Kedden még nagyobb területen várható hófúvás. Ennek veszélye miatt az ország nagy részére - Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére - adtak ki elsőfokú figyelmeztetést keddre.

Az előrejelzés szerint hétfőn késő estére mínusz 11 és mínusz 5 fok közé hűl le a levegő. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 7 fok között alakul, néhol az Északi-középhegység térségében lehet ennél néhány fokkal hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 2 fok között várható.