Másfél éve semmit sem tudni a fővárosi Csontváry múzeum ötletéről

2018. február 27. 09:01 2018. feb. 27. 09:01

Még 2015-ben lengette be Lázár János miniszter, hogy a fővárosban épülhet egy új Csontváry múzeum, az alkotó végakaratának megfelelően. A hír Pécsett eléggé kiverte a biztosítékot, ám jó másfél éve semmit sem tudni a projektről.

Mint ismert, Lázár János miniszter még 2015-ben vetette föl, hogy Csontváry Kosztka Tivadar műveinek Budapesten kellene egy új múzeumot alapítani (a Városliget volt az elképzelt helyszín), mert a művész egy levél szerint ezt képzelte el még 1918-ban.

Az ötlet eléggé kiverte a biztosítékot Pécsen, hiszen 1973 óta itt van Csontváry Múzeum, és azokat a képeket, melyek nem Pécs tulajdonai, a Magyar Nemzeti Múzeum 10 évente megújított szerződésben helyezi letétbe a baranyai megyeszékhelyen (az utolsó hosszabbítás 2014-ben volt).

2015 nyarán a Pécsen tárolt képeket fél évre a budai várba vitték, ami miatt a 2014 végén uniós forrásból felújított múzeumépületet is meg kellett bontani. A képek 2016 februárjában tértek vissza a megyeszékhelyre.

Közben volt egy ötletpályázat is, amin még Pécs is elindult egy Európa Kulturális Fővárosa-tervvel, ami azt garantálta volna, hogy a képek biztosan a baranyai városban maradjanak.

Végül pár ötletet meg is vett a Miniszterelnökség, ám a Magyar Nemzet cikke szerint jó másfél éve semmit sem tudni az ötletpályázatról, vagy hogy bármi elindult volna.

Lázár tavaly tavasszal megint felvetette a Csontváry-képek fővárosba költöztetését, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem sokkal később az aggódó pécsi médiumok megkeresésére közölte: a kultúráért felelős államtitkárság támogatja a helyiek álláspontját, mely szerint az országban csak egy Csontváry-múzeum van, és az Pécsen is marad" - olvasható a cikkben.

Egy idő után a Városliget helyett a torzóban maradt hűvösvölgyi Magyar Szentföld-templom lett a helyszíne a majdani múzeumnak, a 2015-ös ötletpályázaton az Unitef '83 Zrt. lett a győztes ezzel a heyszínnel.

A Magyar Nemzet most megkereste mind a céget, mind pedig a Miniszterelnökséget, hogy miképp is áll a projekt - ám semelyik fél sem válaszolt nekik.

Így egyelőre a Csontváry-képek biztosan maradnak Pécsen.