Havazás: Somogyban sok helyen kellett menteni

2018. február 27. 09:37 2018. feb. 27. 09:37

Somogyban több útszakaszon is hóátfúvások nehezítették a közlekedést, emellett több baleset is történt. Baranyát nem annyira rázta meg a keddi havazás, Tolnában viszont sokáig volt kamionstop érvényben két főúton is.

17:44: Volt dolguk rendesen a somogyi tűzoltóknak

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (SMKI) délutáni közleményében felsorolta, hol is kellett kedden beavatkozniuk a tűzoltóknak.

  • Kaposváron a Füredi utcában egy elakadt autóbuszt mentettek a megyeszékhely hivatásos tűzoltói.
  • Árokba hajtott, majd az oldalára borult egy húst szállító kisteherautó Darány térségében. A járművet a helyszínre riasztott barcsi hivatásos tűzoltók áramtalanították.
  • A 67-es út mernyei szakaszán egy tejterméket szállító kamion akadt el, műszaki mentését a délutáni órákban a KÖTÉL Egyesület végezte. Miután a jármű rakományát átpakolták egy másik kamionba, csörlő segítségével az útra vontatták a bajba jutott kamiont.
  • A töröcskei emelkedőn szintén a KÖTÉL Egyesület egysége segítette az elakadt teherautók továbbhaladását.
  • Berzencén is feloldották a kamionstopot

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a berzencei határátkelőn is feloldották a horvátok a kedden bevezetett kamionstopot.

    14:51: Így nézett ki a baleset Kaposfürednél - fotók

    Még félpályán halad a forgalom Kaposfürednél a 67-es úton, ahol késő délelőtt egy személyautó és egy teherautó ütközött.

    További képeket a rendőrség honlapján lehet találni, ide kell érte kattintani.

    Megszűnt a terelés Böhönyénél a 61-es úton

    Dél előtt egy kicsivel a Somogy megyei rendőrök a csúszós út miatt a Kaposvár irányából érkező és 7,5 tonnánál nehezebb kamionokat Böhönyénél a 68-as útra terelte át. Újabb közleményük szerint a terelést délután kettő óra után feloldották.

    Megszűnt a kamionstop a 61-es és 65-ös utak tolnai szakaszán

    A Magyar Közút tájékoztatása szerint a kedd reggel Tolna megyében a fentebb írt utakon elrendelt kamionstopot feloldották kora délután.

    Eltűntek a mecseki szerpentinen veszteglő kamionok

    Az Útinform híréből kikerültek a 66-os úton a mecseki szerpentinen veszteglő kamionok, valószínűleg sikerült folytatni tudják az útjukat.

    (Ugyanakkor a 61-es út zalai szakaszán még mindig érvényben van a kamionstop.)

    13:56: Útinform: még mindig kamionstop van 61-es és 65-ös utakon Tolnában

    Az Útinform jelentése szerint a 61-es és a 65-ös főút Tolna megyei szakaszán korlátozzák a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek forgalmát.

    13:50: Kaposfürednél félpályán megindult a forgalom a 67-es úton

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint kedden 11 órakor a 67-es számú főúton Kaposfürednél egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze, két személy megsérült. Az útszakaszon 11 órától 13 óra 15 percig teljes pályás útlezárás volt érvényben, a forgalom jelenleg rendőri irányítás mellett félpályán halad.

    12:58: A 61-es úton terelik a kamionforgalmat Böhönyénél

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 11 óra 50 perctől a Nagykanizsa irányába közlekedő 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járműveket a 61-es számú főútról Böhönyénél, a 68-as számú főútra Marcali irányába terelik.

    A korlátozás visszavonásig érvényes.

    12:16: Helyreállt a közlekedés a pécsi buszútvonalakon

    Kedd reggel három járat is rövidített útvonalon közlekedett Pécsen a hóhelyzet miatt, ám késő délelőttre a Tüke Busz/Biokom Mobilitási Központ közleménye szerint mindenütt helyreállt a forgalmi rend. Bővebb infók itt olvashatóak.

    11:50: Kaposfürednél baleset a 67-es úton, visszafordítják a forgalmat

    A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint "11 órakor a 67-es számú főútvonal 45+200. kilométerszelvényében - eddig tisztázatlan körülmények között - egy személygépkocsi és egy kamion ütközött össze. A baleset következtében a gépkocsi sofőrje megsérült, orvosi ellátása jelenleg is folyamatban van. A rendőrök a forgalmat visszafordítják Mernye, illetve Kaposvár irányába."

    Útinform: két kamion elakadt a mecseki szerpentinen a 66-os úton

    Az Útinform jelentése szerint a 66-os főúton Kaposvár felé a 2-es km-nél, Pécs irányába pedig a 8-as km-nél egy-egy elakadt kamion foglalja el a külső sávot.

    Feloldották a kamionstopot a drávaszabolcsi határátkelőnél

    A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a horvát fél a kedden 8 órakor elrendelt 7,5 tonna össztömeg feletti kamionoknak kiadott belépési korlátozást 11 óra 10 perckor feloldotta, így ismét zavartalanul halad a teherforgalom a határátkelőhelyen.

    Korábban írtuk:

    Bekeményített a tél keddre, már hétfő éjjel egy mediterrán ciklon hatására elég szép havazás kezdődött az ország nagy részén, mely az előzetes előrejelzések szerint csak kedd éjjelre hagy alább.

    Mivel a havazáshoz és hideghez erős és jeges szél is csatlakozik, a legtöbb helyen -10 foknál is hidegebbet lehet érezni.

    Havazás és hófúvás miatt riasztás a régióban

    A dél-dunántúli régióban egész Somogyra hófúvás miatt elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tolna megyében a bonyhádi, szekszárdi és tolnai járásokat kivéve ugyancsak elsőfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt, Baranyában pedig a szigetvári, hegyháti és komlói járásokban van érvényben ugyanezért az elsőfokú riasztás.

    A régió három megyéjére hófúvás és havazás miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést is kiadtak, ugyanis a hétfő éjjel lehullott 5 centinél több hóra a nap folyamán még ugyanennyi hullhat.

    Kamionstop Horvátország felé

    A horvát hatóságok hétfő éjjel-kedd hajnal óta a barcsi, letenyei és berzencei határátkelőn nem engedik be a 7,5 tonnánál nehezebb kamionokat horvát területre, ez a korlátozás visszavonásig érvényes az MTI híre szerint. Kedd reggel 8 óta a drávaszabolcsi határátkelőn is megtiltották a kamionok belépését a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (BMKI) közleménye szerint.

    Baranyában járhatóak az utak, Pécsen több buszjáratot rövidítettek

    A BMKI közleménye szerint megyénkben a közutak hókásásak, sónedvesek, járhatatlan útszakasz nincs. A közútkezelő III. fokozatban üzemel, 50 munkagéppel folyamatosan végzi az útszakaszok tisztítását. Elzárt település nincs. Az M6 autópályán fennakadás nincs, 11 munkagéppel folyamatosan végzik a síkosságmentesítést.

    A távolsági autóbuszok közlekedése folyamatos, a járatok minden települést meg tudnak közelíteni, 10-30 perc késés azonban előfordulhat. A vasúti közlekedés üzemszerűen működik, az időjárással összefüggő késedelem nem áll fenn.

    Pécsen a Biokom 9 járművel tisztítja az utakat, pár helyi járatos busz útvonalát rövidítették le kedd reggel, ezekről bővebben itt olvashatnak.

    Közműszolgáltatók tekintetében (víz-és áramellátás, gázszolgáltatás, távhő) az időjárási körülmények nem okoztak semmilyen fennakadást az üzemszerű működésben.

    Tolna

    Tolna megyében a Magyar Közút kedd hajnalban a 61-es és 65-ös főutakról letiltotta a 7,5 tonnánál nehezebb kamionokat az időjárási helyzet miatt, az utakról parkolóba terelik a rendőrök az érintetteket - olvasható a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében.

    Somogy

    Somogy megyében a rendőrség tájékoztatása szerint az alábbi útszakaszokon nehezebb a közlekedés a hóátfúvások miatt:

  • a 67-es számú főútvonalon, Kaposfüred és Bőszénfa külterületén;
  • a 6505-ös számú úton, az andocsi tetőn;
  • a 6505-ös számú úton, Magyaratád külterületén;
  • a 65128-as számú úton, Ecseny-Felsőmocsolád között;
  • a 6618-as számú úton, Gige-Nagybajom között;
  • a 6617-es számú úton, Kadarkút-Kiskorpád között;
  • a 6808-as számú úton, Csurgó-Porrogszentkirály között;
  • a 67-es számú főútvonalon, Iharosberény és Inke, illetve Inke és Vése között;
  • a 6801-es számú úton, Heresznye-Vízvár-Bélavár, illetve Berzence-Somogyudvarhely között;
  • a 681-es számú úton, Berzence település és Berzence Közúti Határátkelőhely között;
  • a 6623-as számú úton, Szulok és Homokszentgyörgy között;
  • a 6807-es számú úton, Nagyatád és Háromfa között;
  • a 67-es számú főútvonalon, a simonfai tetőn;
  • a 6505-ös számú úton, Toponár és Igal között;
  • a 6616-os számú úton, Lábod-Mike között;
  • a 6503-as számú úton, Kazsok és Igal között;
  • a 65112-es számú úton, Orci s Zimány között;
  • a 6607-es számú úton, Lad és Hencse között.