Ápolói béremelés - visszaadták az alamizsnát

2018. február 28. 12:18 2018. feb. 28. 12:18

Szabó Tímea, a Párbeszéd szakpolitikusa és Szakács László baranyai szocialista képviselő tartottak sajtótájékoztatót szerdán az EMMI székháza előtt, ahol az alamizsnát is visszaadták, amit a kispénzű egészségügyi dolgozók béremelés gyanánt kaptak.

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke elmondta: az Orbán-kormány 8 éve folyamatosan hazudik az egészségügyről. Ez a múlt héten újabb szintre lépett, amikor az egészségügyi dolgozók megkapták a megemelt bérüket. Ami persze nem béremelés volt, hanem szánalmas alamizsna.

A Párbeszéd szakpolitikusa kiemelte: költségvetési módosító javaslatot tettek le az asztalra az MSZP-vel közösen, amely azonnali 50%-os béremelést jelentene a kispénzű egészségügyi dolgozóknak. Ez 200 milliárd forint, de Szabó szerint erre van pénz, csak az EMMI saját céljaira elköltött ennyit, de bőven ment focira és iráni ingatlanokra is.

- Ma Magyarországon egészségügyi vészhelyzet van – jelentette ki Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető helyettese. - Az elérhető és biztonságos ellátás két feltétele, hogy elegendő orvos és ápoló, valamint megfelelő finanszírozás legyen. Orvosaink hatoda túl van az öregségi nyugdíjkorhatáron, háziorvosainkból már most hiányzik 300, de egytizedük elmúlt hetven éves. Ha az idős doktorok úgy döntenek, nyugdíjba mennek, még több hiányozna.

Szakács hozzátette: 30 ágyhoz 11 ápolót kellene a szabályok szerint kiállítani, a magyar egészségügy ma ennek csak a felére képes. Nem is lesz teljes a létszám, amíg a környező országokban az ápolók a másfélszeresét, vagy akár a dupláját keresik, nyugatabbra a tízszeresét. A baloldali politikus szerint a dolgozók itthon tartására ma nincs akarat, csak a biztosítók és a kórházak magánosítására van. Lesz külön kórház és biztosítás gazdagoknak és valamilyen szegényes a többieknek. Szakács László leszögezte: ez a kormány ezt a problémát nem fogja megoldani, az MSZP-Párbeszéd szövetség megerősíti a kórházakat és azonnal megemeli az ápolók bérét.

Az esemény végén a két politikus néhány zsáknyi aprópénz öntött a minisztérium ajtaja elé, mintegy visszaadva az alamizsnát, amit az ápolók kaptak.