Dél-Baranyában volt a leghidegebb csütörtök reggel, -25 fokot mértek

2018. március 1. 08:24 2018. márc. 1. 08:24

Hiába van itt a meteorológiai tavasz, -25 fokot mért március elsején hajnalban Dél-Baranyában az Országos Meteorológiai Szolgálat. Utoljára 55 évvel ezelőtt volt ilyen szélsőséges hideg ezen a napon. Pénteken egy újabb mediterrán ciklon megint nagy havazást hozhat, de ónos eső sem zárható ki.

A dél-baranyai Sátorhelyen -24,6 fokot mutatott a hőmérő a meteorológiai tavasz első napján - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Országos Meteorológiai Szolgálat

25 Celsius fok volt Baranyában, holnap országos havazás Ma reggelre sokfelé -15, a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet -24,6...

A szolgálat bejegyzése szerint ma reggelre a Dunántúl délkeleti felében és a Dél-Alföldön több helyen -20 fok alá csökkent a hőmérséklet.

"Utoljára 55 évvel ezelőtt volt ennyire szélsőségesen hideg a meteorológiai tavasz első napján. 1963-ban Lentiben -27,0 fok volt, így a mai napi minimumrekord nem dőlt meg. Ezen a napon az átlagos minimum -1 fok, ma reggel pedig országos átlagban -15 fok volt, ez még január közepén is jóval az átlagos alatti érték lenne. A mai legalacsonyabb minimum (-24,6 fok) akár az éves legalacsonyabb minimum-hőmérsékleti címre is jó eséllyel pályázhat, de ehhez természetesen még meg kell várnunk a novembert és a decembert" - olvasható a bejegyzésben.

A meteorológiai szolgálat szerint hőmérsékleti szempontból az ország túlesett a mélyponton - bár az extrém hideg még marad, de nem lesz ennyire farkasordító hideg -, de csütörtök délután ismét egy mediterrán ciklon jelentkezik be a Kárpát-medencébe, amely pénteken országos havazást okozhat, emellett délen esetleg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki.