Jézusom, de durván tombol a demokrácia!

2018. március 3. 10:26 2018. márc. 3. 10:26

Hosszúpapírnak sem lenne gyenge a Baranya 1-es körzet szavazólapja, ahol 23 jelölt jelentkezett be a listán, bár az ajánlások megrostálhatják a mezőnyt. Nincs ezzel baj, ha valaki, akkor én hiszek a demokráciában. Csak a véletlenekben nem.

Aki foglalkozik politikával, biztosra vette, hogy Baranyában a 2-es körzetben lesz óriási tolongás. Főleg, miután Tóth Bertalan bejelentette: az MSZP Mellár Tamást támogatja az 1-es körzetben, ő pedig visszalép a javára, majd pár napon belül 9 másik baloldali-demokratikus párt állt be a közgazdász professzor mögé.

Nyilván ennek köszönhetően nőtt óriásira az érdeklődés a Pécset körbeölelő Baranya 2-es körzet iránt. Hoppál Péter kihívója itt a DK, az Együtt, az LMP, a MoMa, a kozármislenyi polgármester és még jó páran, összesen 22 jelölt áll sorba.

Na, aki azt hitte, hogy ez sok, nézze meg a Baranya 1-es körzet, azaz nagyjából Pécs listáját, itt ugyanis 23 jelölt jelentkezett be. Ebből az arcát 6 vállalta, Mellár Tamás, Csizi Péter, Fogarasi Gábor és Keresztes László, valamint a Momentum és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt(!) jelöltjéről láthat fotót az egyszeri választó.

De ez csak a sor eleje, hiszen ki ne hallott volna a Családok Pártja jelöltjéről, Kadlicskó Dóra Magdolnáról, vagy az Elégedetlenek Pártja titkos fegyveréről, Lakatos Zsoltról. Említhetnénk még a Haza Mindenkié, a NET Párt vagy más méltán híres politikai formációkat is.

Félreértés ne essék, ha valaki, akkor mi itt nagyon szeretjük a demokráciát. Tudjuk hogy vannak korlátai, de azt is, hogy nincs jobb rendszer, ha pedig el-illiberalizálják, azt már nem úgy hívják.

Ámde teljesen hülyék sem vagyunk, hiszen aki két másodpercnél többet foglalkozott az elmúlt két hónapban politikával, és több önismerete van, mint egy bölcsisnek, magától nem iratkozik fel tizenvalahanyadiknak egy ilyen listára.

Feltéve persze, ha nincs, akiknek éppen ez a célja. Akik még véletlenül sem azok, akiknek a leplezetlen jótékonyságának köszönhetően négy éve úgy lepték el a kamu minipártok az országot, mint legyek a fekáliát. Mert pontosan tudjuk, hogy lesz olyan párt, amelyik a szavazóinak akár egyenként a szájába rágja még azt is, hányadik rubrikába kell az ikszet pakolni. A többi meg had szóródjon csak.

Hiszen demokrácia van.