Csizi Péterről és a szervezett bűnözésről beszélt Szakács László

2018. március 1. 15:07 2018. márc. 1. 15:07

Miben állapodott meg Orbán vejével, Hamarral, mennyi pénzt került a Fidesz kasszájába - Szakács László szerint nagyon súlyos kérdésekre kell Csizi Péternek a városi közgyűlés előtt válaszolnia a közvilágítási botrány ügyében. Felmerült még, hogy a Belügyminisztériumnak milyen szerepe volt az Elios-ügyben, és az is: miért titkolózik olyan keservesen a pécsi városháza a Tiborcz-féle szerződésről.

- Tovább titkolózik a pécsi önkormányzat az Elios-ügyben – mondta Szakács László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese Gulyás Emil szocialista önkormányzati képviselővel közösen tartott pécsi sajtótájékoztatóján csütörtök délután. Szakács arra az adatmennyiségre célzott, amelyet párttársa kapott a közvilágítás korszerűsítéséről. - A kapott anyagok messze nem olyan részletezettségűek, mint ahogy kikérték őket. Egy valamit le kell szögezni: van egy közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, ez alapján az 5 millió forintnál nagyobb értékű közpénzre kötött szerződéseknek a város honlapján kellene elérhetőnek lennie, az előkészítő iratokkal együtt.

A politikus hozzátette: ehhez képest a város önkormányzati képviselőjének sem adták oda a majdnem milliárdos szerződés anyagait.

Csizi Péternek ki kell állnia a városi közgyűlés elé és kérdésekre válaszolni – mondta a baloldali politikus. - Arra, hogy mikor találkozott Hamar Endrével, mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük és a pécsi közvilágítás korszerűsítéséből mennyi pénz került a Fidesz kasszájába. A pécsi önkormányzatnak, élén Páva Zsolttal pedig azt kell tisztáznia: miért titkolóznak.

Szakács hozzátette: ez nem minden városban van így, Komlón kiadták a kért papírokat. Volt is benne érdekesség. Itt a Hamar Endre nevével fémjelzett Sistrade Kft. készített tanulmányt a korszerűsítés előtt. A 7,5 millió forintos tanulmány egy táblázat, amelyben még a kitöltési útmutatót is benne hagyták, ez egy ember akár egynapos munkája is lehetett Szakács szerint.

Az OLAF-jelentésben részletesen feltárt közvilágítási pályázatokban a Belügyminisztériumnak is volt szerepe: a tárca támogató nyilatkozata kellett a pályázatokhoz. Szakács László szerint nagy kérdés, hogy előbb volt-e a támogató nyilatkozat, mint a szakértői vélemény. - A Parlamentben Pintér Sándortól fogom megkérdezni: volt-e olyan pályázat, amelyet a belügyi tárca nem támogatott, és ha igen, miért – így Szakács László. - Ha igaz, hogy először a Sistrade-del kellett szerződést kötni, és a Belügyminisztérium csak azután támogatta a fejlesztést, akkor az a kérdés merül fel: koordinált-e valamit a magyar belügyi tárca azokban az ügyekben, amelyekben az OLAF szervezett bűnözésről beszél.

Szakács elmondta: Komlón az Elios nem nyert, de pályázott. Itt nem az Elios nyert, hanem, mint mondta, a „B-csapat”, a U Light, akik Felcsúton, a Pancho Arénában és Mohácson is dolgoztak. A politikus szerint ebből is látszik, hogy nem Elios-ügy van, hanem „nemzet veje-ügy”.

Gulyás Emil elmondta: nyilvánvalóan félnek valamitől a városházán, mert lesöpörték a kezdeményezését egy Elios-ügyet vizsgáló bizottság létrehozására. A képviselő elmondta: a városházáról azokat az iratokat adták ki neki a közvilágítás ügyében, amelyeket egyszer már látott, de például magát a szerződést nem, ahogy a teljes levelezést és az alvállalkozói szerződéseket sem.

Gulyás szerint valamiféle bűnös szándékot rejtegethetnek a városházán, de nem hagyja annyiban. A szocialista politikus elmondta: Pécsett is árnyékbizottság létrehozását kezdeményezi és ellenzéki képviselőtársaival követeli az információk kiadását.

A baloldali politikus elmondta: egy egyszerűnek tűnő hiánypótlás miatt lépett vissza egy másik pályázó Pécsett, pedig 120 millió forinttal olcsóbb lehetett volna a ma hitelből elsötétített városban elvégzendő munka.

Gulyás leszögezte az is: látniuk kell, hogy Csizi Péter és Decsi István – egyikük akkor volt, a másik most a város fideszes alpolgármestere – vagy kapcsolatrendszerük szerepelt-e az ügyben. Ha Csizi Péter nem válaszol a Szakács László által feltett kérdésekre, akkor az árnyékbizottság át fogja vizsgálni a teljes dokumentációt – tette hozzá Gulyás.