Csizi és Hamar: sötétség, hitelből

2018. március 2. 11:42 2018. márc. 2. 11:42

A Pécsen is munkálkodó Hamar Endre 7,5 millióért készített 9 oldalnyi tanulmány a komlói közvilágításhoz. Vajon mit titkolnak a pécsi városházán? Válaszol valaha Csizi Péter a szervezett bűnözéssel kapcsolatos kérdésekre? Mi derül ki a reklám után?

Szakács László csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt az Elios-ügy pécsi és komlói szálairól. Az utóbbi városban kiadták a közvilágítással kapcsolatos adatokat. Elő is került egy tanulmány, borítóval és kitöltési útmutatóval együtt 9 (teccikérteni: kilenc) oldal. Nincsenek rajta kézzel festett iniciálék, nem aranyfüsttel nyomtatták kézzel mártott papírra, de hogy őszinték legyünk, tanulmánynak is sovány, inkább táblázatok néhány oldalon.

Na, ez 9 oldalas csoda 7,5 millió forintjába került a dúsgazdag komlói adófizetőknek. A Sistrade Kft-t gazdagították vele, Hamar Endre érdekeltségét. Van is az a mondás: Hamar munka, drága munka. Táblázatot ennyi pénzért alighanem régen csináltak, oldalanként sem volt gyenge teljesítmény. Akkor sem, ha beleszámítjuk a kitöltési útmutatót és a borítót.

Na de ez legalább kiderült. Pécsen nem hogy a város honlapjára nem töltötték fel a milliárdos, hitelből készült közelsötétítés részleteit - pedig erre törvény kötelezne -, de még az önkormányzat saját képviselőjének szemét is kibökték semmitmondó anyagokkal. Például éppen a szerződés nem volt a kiadott anyagok között.

Nem véletlenül vetett fel Szakács László nagyon súlyos kérdéseket: mikor találkozott Csizi Péter Hamar Endrével, mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük és a pécsi közvilágítás korszerűsítéséből mennyi pénz került a Fidesz kasszájába?

Ezek nagyon súlyos kérdések.

Csizi Péterhez, aki az országos közvilágítási ügy pécsi szálában a bírálóbizottság elnöke volt.

Egy olyan ügyben, amelyben az OLAF nyíltan szervezett bűnözésről beszél.

Pécsről beszélünk, a városról, amely Csizi Péterék regnálása alatt a csőd szélére sodródott, az állami lélegeztetőgépen vergődő városról.

Pécsről, ahol milliárdos hitelből kellett megbízni Orbán Viktor vejének akkori cégét, hogy közmegnemelégedésre kivilágítsa a kertvárosi fák tetejét.

A városról, ahol az önkormányzat, amit állítólag Páva Zsolt vezet, mások szerint éppen Csizi Péter, megengedhetetlen, törvénytelen és pofátlan módon eltitkolja a közvilágítási szerződés részleteit.

Mit titkolnak ennyire Csiziről, Hamarról, Tiborczról? Vajon mi derül ki még, ha az OLAF más ügyekbe is belerágja magát?

Vajon Csizi Péter a választás előtti utolsó pécsi közgyűlésen is elfoglalja a neki fenntartott széket és állja majd a záporozó kérdéseket? És vajon válaszol is?

Egy biztos: egyszer úgyis kiderül minden. Közvilágításról, buszokról, mindenről. Az egy gyönyörű nap lesz.