Greenpeace: súlyos összeférhetetlenség merült fel az atomerőmű-bővítésnél

2018. március 2. 17:05 2018. márc. 2. 17:05

A Greenpeace szerint az elvileg mindenkitől független Országos Atomenergia Hivatal munkatársai titokban a Paks II. Zrt-nek "maszekoltak", ez pedig súlyosan összeférhetetlen, mivel a hivatal adja ki az engedélyeket. Jávor Benedek EP-képviselő uniós vizsgálatot kért.

A Greenpeace Magyarország szerint az elvileg mindentől és mindenkitől független Országos Atomenergia Hivatal több munkatársa is dolgozott titokban a Paks II. Zrt-nek - olvasható a Népszava cikkében.

Ez a szervezet szerint súlyos összeférhetetlenséget jelent, ugyanis az OAH a paksi atomerőmű-bővítésben a felettes engedélyező szervezet, míg a Zrt. a kivitelezés projektcége. Az OAH esetében a függetlenséget ugyanakkor tényleg szó szerint kell(ene) érteni, ugyanis ezt magyar és uniós törvények írják elő, a nukleáris biztonság egyik legfőbb garanciája. Vagyis egy ott dolgozónak semmilyen formában nem lenne szabad kapcsolódnia egy éppen zajló atomenergetikai beruházáshoz.

A Greenpeace szerint három OAH-munkatárs dolgozhatott be szakértőként az akkor még MVM Paks II. Zrt. elnevezésű, a kormány irányítása alá vont cégnek, egyikük ráadásul "Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese, aki Paks II. új blokkjainak nukleáris biztonsági engedélyezéseit felügyeli".

Hullánt a Greenpeace Paksaméta blogján található bejegyzés szerint a Paks II. Zrt. áttételesen szerződtethette 2013-ban szakértőnek. (A másik két személynél egyelőre nem 100 százalékosan bizonyított, hogy a szerződtetésük idejében az OAH munkatársai voltak, mivel a hivatal nem teszi közzé dolgozói nevét.)

Az áttételes munka a környezetvédők szerint úgy jöhetett létre, hogy ugyan a szerződést az "MTA Energiatudományi Kutatóközpont (MTA EK) írta alá, és annak munkatársai között nincsenek ott az OAH dolgozói, ám az átfedés mégis létrejöhetett azáltal, hogy a három szakember az MTA EK-n keresztül, annak szakértőjeként került" be a feladatba.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Párt európai parlamenti képviselője (az általa alapított Közérdekvédelmi Központ perelte ki azt a 255 szerződést több év alatt, amiben a fentebb írt összefüggésre rátalált a Greenpeace) a Facebookon a következőt írta:

Az engedélyező hatóság és az engedélykérő atomerőmű összefonódása azonban teljesen elfogadhatatlan, és ez olyan sarokpont, amit a Paks II. ügyében gyakran igencsak rugalmas Bizottság is nagyon komolyan vesz. Az ügyben ezért az Európai Bizottság Energiapolitikai Főigazgatóságához fordultam, hogy vizsgálják meg, nem áll-e fenn elfogadhatatlan összeférhetetlenség és összefonódás az OAH és Paks II. között.

Az OAH-t egyébként nemrég a kormány egy egyszerű törvénymódosítással be akarta olvasztani a kormányzati intézmények közé, ezt végül Jávor riasztására az európai Parlament akadályozta meg.