Hazaért Tóbiás, a fekete gólya - elhűlve tapasztalta az itthoni állapotokat

2018. március 3. 09:21 2018. márc. 3. 09:21

Hazatért a Jordán völgyében telelő Tóbiás, az egyik legöregebb hazai fekete gólya a gemenci erdőbe. Itthon azonban nem várta más, mint hó, hideg, és megsérült fészek. Párja, Sára március közepén szokott érkezni. Az élet nagy kérdése, hogy mi lesz a megrongálódott fészekkel: újraépítik, vagy másiknak állnak neki?

A Gemenc Zrt. közleménye szerint idén is elsőként érkezett haza Afrikából Tóbiás, a fekete gólya, március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére.

A hazaérkezést egy 2013-ban indított projektnek köszönhetően (melyet a Gemenc Zrt. finanszíroz) élőben lehetett látni a fészekkamerán.

"A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

Tóbiás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel a fészekben, amely idén télen erősen megrongálódott. A következő hetek izgalmas kérdése, hogy újjáépítik-e, vagy készítenek egy újat valahol máshol. (Az erdőgazdaság szakemberei direkt nem építették újra a fészket, ezzel sem akartak a dolgok természetes menetébe beavatkozni.)

Tóbiás nem csak abban rekorder, hogy rendszeresen a legelsőként érkezik haza. 1999-ben fióka korában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, 19 évével a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy a háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését" - olvasható a közleményben.

Körülbelül 40 pár fészkel a gemenci erdőben

A Gemenc Zrt. információi szerint hazánkban jelenleg "mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a gemenci erdőbe.

Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra.

A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át.

Zoltán gólya a Közép-afrikai Köztársaságból teper hazafelé

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködése a fekete gólyák megfigyelése terén időközben új elemmel bővült.

Zoltán, az egyetlen GPS-jeladóval felszerelt magyar fekete gólya vonulását másodszor követhetik a szakemberek és az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján. Míg Tóbiás a Jordán folyó völgyében, Zoltán a Közép-afrikai Köztársaságban telel. Ő február 14-én indult haza, március 2-án 4200 kilométert megtéve Törökország fölött járt a közlemény szerint.