Kaposváron vagy Zalaegerszegen folytatódhat a Páva-Hoppál per

2018. március 3. 13:39 2018. márc. 3. 13:39

Miután Szekszárdról is visszapattant az Emberség Erejével Alapítvány által Páva Zsolt és Hoppál Péter ellen indított per, rákérdeztünk, hová kerülhet át az ügy. Kaposvár és Zalaegerszeg lehetnek az újabb állomások, de a Kúrián is landolhat az eljárás.

Mint ismert, még tavaly decemberben indított pert a TASZ segítségével személyiségi jogok megsértése miatt az Emberség Erejével Alapítvány a pécsi önkormányzat, Páva Zsolt és Hoppál Péter fideszes politikusok ellen. Ez azért történt, mert Hoppál és Páva többször durván nekiment a civilszervezetnek azért, mert ők oszthattak el a régióban 100 millió forintot, ami a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványtól érkezett. A pécsi önkormányzat azért került a képbe, mert Páva javaslatára a fideszes többség elfogadott egy határozatot, amelyben többek közt arra kérték a pécsi lakosokat, ne adjanak irodát ki a szervezetnek.

A per a Pécsi Járásbíróságon kezdte meg vándorútját, onnan elfogultság miatt átkerült a Pécsi Törvényszékre, majd onnan is elfogultság miatt a Pécsi Ítélőtáblára. Utóbbi szervezet az eljárást áttette a Szekszárdi Törvényszékre január végén, ám február végén a Pécsi STOP megtudta, a szekszárdiak is elfogultságra hivatkozva visszaadták Pécsnek az ügyet.

Lapunk rákérdezett, hogy ennyi kanyar után hová kerülhet tovább a per.

A Pécsi Ítélőtábla válasza szerint a Polgári perrendtartásról szóló 2016-os törvény értelmében "az ítélőtábla az illetékességi területéhez tartozó törvényszékek, illetve járásbíróságok kijelölésére jogosult.

Ez esetben tehát lehetőség van még a Kaposvári, illetve a Zalaegerszegi Törvényszék kijelölésére.

Amennyiben mindkét fentebb említett törvényszék is elfogultságot jelentene be, akkor az ítélőtáblának az iratokat az eljáró bíróság kijelölése végett a Kúriára kell felterjesztenie" - zárul az Ítélőtábla válasza.

Az már most látszik, hogy az április 8-ai országgyűlési választásig tárgyalási napot már nem fognak kitűzni az ügyben. Hoppál Péter 4 éve, mikor ugyancsak a választás előtt a Helsinki Bizottságnak ment neki még Fidesz-szóvivőként, ugyanígy járt. A tárgyalás objektív okokra hivatkozva a választás utánra tették át. Igaz, a Helsinki végül megnyerte első és másodfokon is az ügyet, a Fidesz oldalán mai napig olvasható a helyreigazítás. Hoppál Péternek párszor már sajnálkozni kellett nyilvánosan az elmúlt években egyébként.