Ismer egy igazán jó embert?

2018. március 4. 08:46 2018. márc. 4. 08:46

Jelölje az idei Káplár László Jó Ember Díjra! Sietni kell, mert március 15-éig lehet felterjeszteni, arról, hogy ki lesz az ország egyik legjobb embere 2018-ban, egy 11 fős testület dönt.

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró, a volt MTI-s, a jó ember, a jó barát nevének és az általa képviselt értékrendnek a megőrzésére jött létre a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány. A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve 2005-ben létrehozta a Káplár László Jó Ember Díjat – áll az alapítvány közleményében.

Az ez évi Jó Ember Díjra 2018. március 15-ig lehet jelölni. A döntéshozók olyan személyek jelölését várják, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

„A Káplár László Jó Ember Díjat minden évben egy olyan személy kapja meg, aki egyrészt becsülettel, tisztességgel, emberséggel, alázattal végzi munkáját, másrészt mindezen felül olyan tevékenységet végez, amellyel embertársainak ad jót, inspirációt, segítséget. Egyfajta „láthatatlan angyalként” megnyitja mások előtt a képzeletbeli ajtókat, kitapossa előttük az utat, segítve akár a szakmai kiteljesedésüket, akár az életkörülményeik vagy az egészségük javulását” – írja az alapítvány.

A kuratórium tagjai: Bandi András – elnök, Borsós Zsófia, Komlós Attila. A döntéshozók testületét a kuratórium három tagja, valamint az alapítványhoz szorosan kapcsolódó további nyolc személy alkotja.

A díjazott személyére szabadon javaslatot tehet mindenki, életkortól, lakóhelytől függetlenül. A javaslatok beérkezésének határideje: 2018. március 15., éjfél.

Javasolni e-mailben ([email="jeloles@joemberdij.hu"]jeloles@joemberdij.hu[/email]) vagy postai úton (Káplár László Jó Ember Díj, 7761 Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. ) történhet.

A döntéshozatal során lényeges, hogy kellő mennyiségű információ álljon rendelkezésre a díjra javasolt személyről. Az ítészek azt kérik, a jelölésben mindenképpen szerepeljen annak indoklása, hogy a jelölt miért érdemelné meg a díjat, mi az az extra többlet, amivel kiemelkedik embertársai közül, példát mutatva másoknak. Mindezt akár 1-2 oldalnyi szövegben is. Hasznos segítséget jelent fotómelléklet küldése, internetes hivatkozások feltüntetése is.

Az ez évi díjátadás időpontja: 2018. április 22., vasárnap, 11 óra, helyszíne – immáron tizenharmadik alkalommal – a pécsváradi vár lovagterme.

A díjátadó ceremóniát követően a korábbi évek Jó Ember Díjasai az érdeklődőkkel együtt felmennek a Zengő oldalába és a virágzó bánáti bazsarózsák mellett piknikeznek, köszöntik az új díjazottat.

A Jó Ember Díj eddigi kitüntetettjei:

  • Káplár László posztumusz – 2006
  • Dr. Rideg Lászlóné (Pécs, Szociális Háló Egyesület) – 2006
  • Varga Ilona (Budapest, Magyar Rádió) – 2007
  • Pécsi Géza (Pécs, Kulcs a muzsikához) – 2008
  • László Károly (Sepsiszentgyörgy, színész, Tamási Áron Színház) – 2009
  • Gulyás Jánosné és Gulyás János (Kaposvár, ének-zenei nevelés, kultúra) – 2010
  • Zágorhidi Czigány Ákos (Oszkó, Hegypásztor Kör) – 2011
  • Dalosné Tóth Zsuzsanna (Budapest, MINYATA Egyesület) – 2012
  • Bodó Imre (Dombóvár, helytörténész, Fekete István-kutató) – 2013
  • H. Csongrády Márta (Debrecen, fotóművész) – 2014
  • Kiss Anikó (Budapest, képzőművész, a SZOCSOMA vezetője) – 2015
  • Tóth Péter Lóránt (Kunszentmiklós, tanár, drámapedagógus, versvándor) – 2016
  • Balogh László – Dr. Lala (Budapest, bohócdoktor) – 2017