Elios-botrány: elérnek-e a szálak a Belügyminisztériumig?

2018. március 5. 12:21 2018. márc. 5. 12:21

Szakács László baranyai szocialista politikus hétfőn délelőtt a Belügyminisztérium érintettségét firtatta abban az Orbán vejéhez kötődő Elios-ügyben, amelyben az OLAF nyíltan szervezett bűnözésről beszél. A botrány Pécset is érinti, itt Csizi Péternek és a titkolózó fideszes önkormányzatnak kellene színt vallania.

A Belügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót Szakács László. A kezében tartotta a komlói közvilágítás-korszerűsítés dokumentumait, amelyekből, mint mondta, kiderült: a pályázat benyújtásának feltétele volt a belügyi tárca támogató nyilatkozata.

- Soha előtte, de azóta sem történt olyan, hogy a Belügyminisztérium engedélye kellett volna ahhoz, hogy egy önkormányzat a számára kiírt pályázaton elindulhasson – szögezte le az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese.

A politikus elmondta: az ügyben kérdéseket intéztek a belügyminiszterhez. Pintér Sándortól egyebek mellett arra várják a választ: miért volt arra szükség, hogy a pályázatokon, amelyek zömét az Elios nyerte, a belügy hozzájárulásával indulhassanak el a települések. Azt is tudni akarják, hogy mi volt az alapfeltétele a minisztériumi hozzájárulásnak. Volt-e valamilyen feltétel, vagy volt-e olyan, akiknek nem adták ki, mondjuk mert nem azok álltak nyerésre, akik a legtöbb városban. A legfőbb kérdés pedig, hogy végzett-e valamilyen koordinációs munkát a Belügyminisztérium ezekben a pályázatokban.

Szakács elmondta: Pintér Sándornak 11 munkanapja van, hogy válaszoljon arra: támogatták-e annak a Szolnoknak vagy Kalocsának a pályázatát, ahol az OLAF szervezett bűnözésről beszél. Azaz, begyűrűzik-e a belügyi tárcához a szervezett bűnözés, összeérnek-e a szálak a tárcánál, tudott-e Pintér az összefonódásokról, arról, hogy a pályázatok előkészítésében és kivitelezésében részt vevő cégek nem függetlenek egymástól.

Szakács beszélt arról is: Komlón nem az Elios nyert, hanem, mint mondta, a U Light, a „B-csapat” akik Felcsúton, a Pancho Arénában és Mohácson is dolgoztak. Nagy ellenfele mégsem volt az akkor Orbán Viktor vejéhez kötődő cégnek, mert hétfőn kiderült: azóta Szlovákiában közös céget alapított a két társaság.

A baranyai politikus pár napja Pécsett tartott sajtótájékoztatóján Csizi Péterhez is intézett kérdéseket, aki ma fideszes parlamenti képviselő, ám a közvilágítás-korszerűsítési pályázat idején alpolgármester volt és a bírálóbizottság elnöke.

Szakács szerit Csizinek nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia, például hogy mikor találkozott Hamar Endrével, mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük és a pécsi közvilágítás korszerűsítéséből mennyi pénz került a Fidesz kasszájába.

A kérdésekkör igen kínos lehet, mivel a pécsi önkormányzat nem bocsátotta Gulyás Emil szocialista képviselő rendelkezésére az Orbán vejének akkori cégével kötött szerződést és a hozzá tartozó dokumentumokat.