A mérések szerint Mellár Tamás a legesélyesebb ellenzéki jelölt

2018. március 5. 16:03 2018. márc. 5. 16:03

A Közös Ország Mozgalom publikálta a Baranya 1-es egyéni országgyűlési választókörzetben végzett felmérését, eszerint Mellár Tamás független jelölt a leginkább támogatott ellenzéki induló a választókörzetben. A közgazdász professzor szerint a helyzet ma annál is jobb, mint a kutatás idején.

A Gulyás Márton aktivista által vezetett Közös Ország Mozgalom még január végén szervezett vitafórumot a Baranya egyes számú egyéni országgyűlési választókörzetben. A rendezvényen elhangzott, az ellenzéki jelöltek támogatottságát itt is megmérik. (Ezt egyébként már tavaly ősszel is bejelentették, a cél az, hogy mindenhol a legerősebb ellenzéki jelölt álljon a kormánypárti indulóval szemben.)

A felmérést az Indexen publikálta a Közös Ország Mozgalom március 5-én, eszerint az állás a következő a Baranya 1-es választókörzetben:

  • Csizi Péter (Fidesz-KDNP): 43 százalék;
  • Mellár Tamás (független): 26 százalék;
  • Fogarasi Gábor (Jobbik): 16 százalék;
  • Keresztes László Lóránt (LMP): 13 százalék;
  • Nemes Balázs (Momentum): 3 százalék.
  • (Nemes Balázs a Nemzeti Választási Iroda március 5-ei, 11 órás adatai szerint jogerősen nem lett nyilvántartásba véve, ám a 17:39-es frissítés szerint "Bejelentve" státuszra változott az állapota.)

    A Közös Ország Mozgalom kutatásának adatfelvétele 2018. február 1. és február 19. között zajlott le, 1000, véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. végezte - olvasható az Index cikkében, itt pedig a részletesebb elemzést lehet megtalálni.

    Mellár Tamás üdvözölte, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően a mérések is őt hozták ki a legesélyesebbnek az ellenzéki jelöltek közül, és ezt nevezte a kutatás legfőbb üzenetének is.

    A közgazdász professzor hozzátette: a mérések óta sok minden történt a hazai és a pécsi politikában is. A hódmezővásárhelyi polgármester-választás rámutatott, hogy jelentősen túlmérik a Fideszt a kutatások, és a Pécset is sújtó Elios-botrány is azóta dagad igazán.

    - Az adatok ma már sokkal kedvezőbbek, a hátrány ledolgozható – mondta Mellár Tamás. - Ehhez persze szükség lenne a minél szélesebb együttműködésre, az LMP-nek és jelöltjének a tények ismeretében mérlegelnie kell, mi lehet számukra a valóban felelősségteljes ellenzéki magatartás.