Az LMP nagy bejelentésre készül, a Jobbik nem tágít

2018. március 6. 16:51 2018. márc. 6. 16:51

A hétfőn napvilágot látott Közös Ország Mozgalom felmérésről kérdeztük a Baranya 1-es választókörzet ellenzéki jelöltjeit. Pécsi politika a számok tükrében: a 16%-on mért jobbikos jelöltet továbbra is esélyesnek tartja a pártja, az LMP-nél viszont mintha megmozdulna valami.

Mellár az élen

Mint ismert, hétfőn hozták nyilvánosságra a Közös Ország Mozgalom Baranya 1-es választókörzetben végzett felmérését. A KOM február elején felvett adatai szerint a fideszes Csizi Péter (43%) legesélyesebb ellenzéki kihívója Mellár Tamás, a 10 párt által támogatott független jelöltet akkor 26%-on mérték. Őt Fogarasi Gábor követte (Jobbik, 16%), majd Keresztes Lóránt (LMP,13%), a sort a momentumos Nemes Balázs zárta (3%)

Ahogyan Mellár Tamás is rámutatott: a felmérés óta sok minden történt. A nemzetközi botránnyá dagadt, az OLAF-nál nyíltan szervezett bűnözésként értékelt, Pécset is érintő Elios-ügy éppen az adatfelvétel idején kezdett eszkalálódni. Ez helyben azért érdekes, mert Csizi Péter, mint a közvilágítás-korszerűsítés kivitelezőjéről döntő bizottság volt elnöke vastagon érintett lehet az Elios-botrány pécsi szálában. Lezajlott továbbá egy hódmezővásárhelyi polgármester-választás is, ahol egyebek mellett kiderült: hajlamosak alaposan túlmérni a Fideszt a közvélemény-kutatások.

A Jobbik nem hátrál, és saját adatuk is van

Fogarasi Gábortól rövid közleményt kaptunk. E szerint:

„A Jobbik továbbra is Fogarasi Gábor jelöltjét tartja a legerősebb és legesélyesebb ellenzéki jelöltnek a Baranya 1-es választókerületben, amelyben egy másik közvélemény-kutatás alapján meg a Jobbik a legnagyobb szavazótáborral rendelkező ellenzéki párt, így a sikeres kormányváltás érdekében a jobbikos jelölt a valódi kihívója a fideszes jelöltnek. A Jobbik mind a 106 választókerületben indít saját egyéni jelöltet a választásokon, és ez így van természetesen Baranya 1-es választókerületben is.”

Az LMP nagy bejelentésre készül

A demokratikus pártok közül ma valószínűleg az LMP-n van a legnagyobb nyomás, néhány kezdeti biztató nyilatkozatot leszámítva a párt és jelöltje eddig elzárkóztak az összefogástól. Keresztes László a hétvégén a kötelékben repülő pécsi kormányoldali médiának azt nyilatkozta: „értelmetlennek és feleslegesnek tartja az esetleges visszalépegetéseket, szerinte ez nem jelent megoldást”.

Lapunk megkeresésére kedden árnyaltabban fogalmazott az LMP-s politikus, bár konkrétumokat nem sikerült kiderítenünk. Annyit árult el: az LMP, meglehet, hogy éppen ő, országos jelentőségű javaslatot fog tenni, várhatóan egy héten belül, amely „a realitásokat és a méréseket is figyelembe fogja venni”.