Háromszázezer szavazó morzsolódott le a Fideszről

2018. március 7. 11:19 2018. márc. 7. 11:19

Egy friss felmérés szerint négy százalékot veszített januárhoz képest a Fidesz-KDNP a biztos szavazók körében, a teljes népességet vizsgálva is esett a támogatottságuk.

Minderről a Magyar Nemzet cikkezett szerdán az Iránytű Intézet múlt héten készített felmérésére hivatkozva. Mint írták, a hódmezővásárhelyi buktából az MSZP és a Párbeszéd szövetsége, illetve a Jobbik tudott profitálni. A biztos szavazók között januárhoz képest négy százalékot veszített a Fidesz–KDNP, 44 százalékon mérték a kormánypártokat. Ez 2017 decembere óta már 6 százalékos gyengülés.

A Nemzet szerint a kormánypártok a teljes népesség körében is veszítettek. Támogatottságuk a januári 33-ról 31 százalékra csökkent, december óta ez már összesen 4 százalékos visszaesés. Az Iránytű Intézet szerint a Fideszről azóta mindegy háromszázezer választó morzsolódott le. A szavazók azonban a cikk szerint nem választottak más pártot, most a bizonytalanok csapatába tartoznak.

A lap által idézett közvélemény-kutatás 11 százalékon mérte a Párbeszéddel közös listát állító MSZP-t a biztos pártválasztók körében. A biztos szavazók körében 24 százalékot mért az intézet a Jobbiknak, a DK és az LMP 8-8 százalékon áll e szerint, a Momentumnál 4 százalékot mutatnak a számok.

Az Iránytű felmérése szerint növekedett a választ megtagadók száma, ami az ellenzék némileg jobb helyzetére enged következtetni. Azt is megállapították, hogy az április 8-ai választás közeledtével a részvételi hajlandóság is nő. Egyre kevesebb választó állítja, hogy biztosan távol maradna az urnáktól. A felmérés arra is választ adott, hogy az ellenzéki szavazótáborok részvételi hajlandósága nő, leginkább ezen pártok szimpatizánsai mondják magukat növekvő arányban „biztos szavazónak”.