Jönnek az első viharok

2018. március 10. 14:57 2018. márc. 10. 14:57

A három munkanapos jövő hét elején is marad a kellemes meleg, ugyanakkor a legfrissebb előrejelzések szerint hétfőn is kedden is megdörrenhet az ég. Indul a viharszezon!

Minderről az Időkép írt legfrissebb, szombati előrejelzésében. A portál szerint a hétvégi tavaszias hőmérsékletű idő hétfőn is folytatódik, 14 és 19 fok közötti csúcsértékekre van kilátás.

Ugyanakkor vasárnapról hétfőre virradóan többfelé eshet az eső, záporok is előfordulhatnak, és a lehullott csapadék hétfőn napközben a tavaszias hőmérsékleteknek köszönhetően már nagyobb mértékben tud visszapárologni a légkörbe.

A magasban ezzel egyidőben megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása északnyugat felől egy közeledő hidegfront miatt, ami kedvez a konvektív folyamatoknak. A talaj közelében ugyanakkor még a hidegfront előtt élénk, erős lesz a délnyugati áramlás, így a légkörben felfelé haladva megfelelő mértékű szélnyírás is kialakul.

[hl]Mindezek miatt hétfőn napközben egyre többfelé alakulhatnak ki záporok, elsősorban a déli, a délkeleti és a keleti tájakon zivatarokra is számítani kell.[/hl]

A prognózis szerint a kialakult cellák délnyugatról mozoghatnak északkelet felé, a zivatarokat helyenként erős, esetleg viharos széllökések és apró szemű jég is kísérheti, majd az esti órákra gyengül intenzitásuk.

Az Időkép szerint keddre megérkezik a már említett hidegront, melynek köszönhetően ezen a napon is számítani kell záporok kialakulására, zivatarokra az ország délnyugati részében van esély. Ezzel együtt északnyugatira fordul a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. A fronttal jelentős lehűlés nem érkezik, a délutáni órákban 11-16 fokra van kilátás. Szerdán a változóan felhős-napos időben még elszórtan kialakulhatnak záporok, egy-egy gyenge zivatar legfeljebb nyugaton, délnyugaton fordulhat elő a többfelé még mindig szeles időben.