Pénzügyminiszterévé tenné Mellár Tamást Karácsony Gergely

2018. március 11. 14:36 2018. márc. 11. 14:36

Elárulta Karácsony Gergely, kiket szán kormányra kerülése esetén a legfőbb posztra. A névsorban Mellár Tamás, a demokratus összefogás pécsi jelöltjének neve is szerepel, őt a pénzügyminiszteri poszton képzeli el az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony az Index cikke szerint vasárnap beszélt minderről. A miniszterelnök-jelölt elmondta, koalíciós kormányzásra készül a demokratikus pártokkal, de a legfontosabb posztokat már most kiosztotta. A névsor meglepőre sikerült, a posztokra szánt emberek között ugyanis egyetlen pártpolitikus sincs.

"Akiket bemutatok: nem függetlenek és technokraták - abban az értelemben, hogy amit meg akarnak változtatni, világos értékek mentén tennék" - mondta Karácsony Gergely árnyékkormánya bemutatásakor a cikk szerint. Hozzátette: vissza akarják állítani a szakértelem becsületét.

A miniszterelnök-jelölt ezután bemutatta az árnyékminisztereit, akik között egyetlen pártpolitikus sem található:

  • Komáromi Zoltán, háziorvos - egészségügyi miniszter
  • Daróczi Gábor, oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója - oktatási miniszter
  • Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke - szociális miniszter
  • Mellár Tamás, a KSH egykori elnöke - pénzügyminiszter
  • Andor László, volt EU-biztos - gazdasági és foglalkoztatáspolitikai miniszter
  • Ámon Ada, Energiaklub egykori vezetője - környezetvédelmi miniszter
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere - önkormányzati miniszter
  • A pénzügyminiszternek szánt Mellár Tamásról Karácsony azt mondta: a progresszív programot megvalósító kormányban is van helye konzervatív embereknek, ezért esett a választása a Baranya 1-es körzetben induló, egykori fideszes Mellár Tamásra.

    Mellár szerint a legfontosabb feladat a költségvetés átláthatóságának megteremtése. Véleménye szerint vissza kell állítani, hogy ősszel legyen a költségvetés elfogadása, véget kell vetni, hogy a kormányrendeletekben döntsenek hatalmas pénzek átcsoportosításáról, és meg kell szüntetni, hogy az MNB-ben hatalmas pénzeket osszanak szét.

    Mellár Tamás szerint szükség van szerkezeti átalakításra, az oktatásra és egészségügyre többet szánna a kormány - idézte szavait az Index.

    A közgazdász egyszerűsítené az adórendszert, továbbá rögzítené, hogy ne lehessen év közben, vagy akár visszamenőlegesen adókat módosítani. Progresszív adórendszert vezetne be az egykulcsos SZJA helyett. Ez azt jelentené, hogy a minimálbérre alacsony, az átlagbérre 15% körüli, a magasabb jövedelmekre pedig magasabb, de nem túl magas adókulcsot vetne ki.