Fidesz támogatta kamupártokról és -képviselőkről ír a polgármester

2018. március 12. 18:36 2018. márc. 12. 18:36

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere Facebook-oldalán arról ír: Dombóváron akár büntetőügyek is lehetnek a kamu minipártok adatokkal való visszaéléseiből. Nem véletlen szerinte az sem, hogy a Fidesz helyben nem delegált tagot a választási bizottságba.

Mint ismert, Szabó Loránd adatait is felhasználták a tudta nélkül, hogy egy minipárt helyi jelöltje elegendő aláíráshoz jusson, az adatlopási ügyről itt írtunk:

Polgármester adatait is lopta egy törpepárt

A jelek szerint úgy lopják az állampolgárok adatait, mint télen a tűzifát. Kedden Dombóvár polgármestere jelentette be: két párt aláírásgyűjtő ívein is szerepelt az aláírása, de abból csak az egyik valódi. Egyre dagad az aláírásgyűjtési botrány: napjában többször derül ki, hogy jellemzően az utóbbi idők termékeinek tekinthető minipártok nevében visszaélnek állampolgárok adataival.

A polgármester az üggyel és folyományával kapcsolatban a Facebookon osztotta meg a napokban a véleményét.

„Már az előző választásnál is lehetett látni, hogy a Fidesz nem véletlenül alakította át a választási törvényt, lehetőséget adva a csalásnak. Számára az a jó, ha minél több párt indul, ez neki megér néhány milliárd forintot. A taktika jól látható. Felkeresni néhány szerencsétlen embert, ígérni nekik pár százezer forintot, a háttérből segíteni őket az adminisztrációval és neveket és adatokat átadni, hogy tudjanak ajánló íveket leadni” -írta Szabó.

Dombóváron 35 párt jelentkezett be ajánlóívekért. Az, hogy az utolsó adatok szerint mindössze 8 ment át a rostán, a polgármester szerint azt mutatja, hogy „a helyi választási bizottság komolyan vette a feladatát, hogy kiszúrta a visszaéléseket, melyhez kellett az is, hogy sok választópolgár élve a jogával leellenőriztette, hogy mely listákon szerepelt a neve úgy, hogy azokat nem írta alá és az adatai felhasználásához sem járult hozzá.”

Szabó, miután kiderült, hogy visszaéltek az adataival, a közösségi oldalon buzdított arra: aki teheti, ellenőrizze le, nem jártak-e ugyanígy. A polgármester szerint „valószínűsíthető, hogy jó néhány büntetőügy is indul majd, csalás, okirathamisítás gyanújával”.

Kifejtette azt is, hogy az ország több körzetében a bizottságok nem foglalkoztak a visszaélésekkel, ám ahol így tettek, ott szerinte összejátszottak „a Fidesz által támogatott kamupártokkal”.

A polgármester szerint nem véletlen az sem, hogy helyben a kormánypárt nem delegált tagot a választási bizottságba.

„Hogy is nézne az ki, hogy a fideszes jelöltnek kell szavazni arról, hogy az általuk felbérelt kamu képviselőjelölteket és pártokat ő is szavazatával feljelentse. Viszont az is visszatetsző lenne, ha a feljelentés ellen szavazna. Inkább e szakaszból sunyin kimaradnak, figyelnek és lapulnak” - így Szabó Loránd.