Létszámstop, költségvetés - ezekről döntött a választás előtti utolsó közgyűlés

2018. március 14. 09:40 2018. márc. 14. 09:40

Hat zárt és 21 nyílt napirendi ponton küzdötte át magát az országgyűlési választás előtti utolsó közgyűlés a hosszú hétvége előtti utolsó munkanapon. Terítéken volt a költségvetés, buszokat érintő hiteltörlesztés, valamint némi szirénázás és molinólógatás is is színesítette a grémium munkáját.

9:30

Elstartolt a választás előtti utolsó közgyűlés. Gulyás Emil napirendek előtt arról beszélt: a gazdasági bizottság elutasította a javaslatát. Ezért polgármestert kérte: rendelje el független szakértőkből álló bizottság felállítását, amely jogszerűség és szakszerűség tekintetében vizsgálja a közvilágítás korszerűsítését, különös tekintettel Pécs különleges helyzetére – csődközeli helyzet, hitelből megvalósuló beruházás. Célszerűség alatt azt érti, hogy a hitel terhe meghaladja-e a világítótestek élettartamát – úgy, ahogy a használt buszok esetében.

Gulyás Emil bejelentette azt is, hogy Kunszt Mártával, Keresztes Lóránttal és Gyimesi Gáborral megkezdték a Tiborcz-féle papírok átvizsgálását. Közben Berkecz Balázs és az Együtt molinót lógatott le a karzatról, ahonnan egy sziréna hangja is felcsendült. Berkecz arról beszélt: feljelentést tett az ügyben, a polgármestertől választ sürgetett.

A polgármester szerint takarékos a megoldás, az évente megmaradó 163 millió forintból finanszírozzák a hitelt. Az ellenzéki képviselők vizsgálódását segíteni fogja, de bizottság felállítását nem támogatja.

Kunszt Márta szerint az már nem egyértelmű haszon, hogy sötétben botorkálnak a pécsiek gyalog és autóval is. Gulyás Emil szerint ha a lámpák élettartama 8 év, a hitelé 11, akkor az ugyanúgy kérdéseket vet fel, mint a kivitelezés eredménye, amelyet számos kifogás ért.

Kővári János az április 8-ai választások fontosságáról beszélt, az oktatás problémáiról, a létminimum alatt élő milliókról és az alaptörvény megszüntetéséről, aminek szerinte nem a megszüntetéséről, hanem a megvalósításáról kellene dönteni. Szerinte nem arról kellene szólnia a következő egy hónapnak, hogy ki mit lopott, ki kit telepítene be, hanem ki hogy oldaná meg a problémákat.

Az ülés zárt szeánsszal folytatódik.

10:10

Visszatért a közgyűlés a zárt ülésről, Páva Zsolt elmondta, hat kérdésben hoztak döntést: eldőlt a szavazatszámláló bizottság összetétele, eldöntötték, hogy a Victor Vasarely- és a Váradi-díj kit illessen. A Szedi-Bau Kft. építheti át az uránvárosi piacot, a Misina-tető turisztikai fejlesztését pedig az RPSC Holding vitte el. A Hegedüs János utca fejlesztését a Sztráda '92 nyerte meg.

Páva Zsolt a nyílt ülés első előterjesztését azzal vezette fel, nagy öröm ez minden pécsinek és magyarnak, a férfi gyorskorcsolya-válogatott aranyérmes csapatának pécsi tagjai - Burján Csaba és Knoch Viktor - az első pécsi olimpikonok, akik hazaérkezésük után megkapták a Pro Civitate-díjat, amire most utólag azért a pécsi közgyűlésnek is rá kell bólintania. A közgyűlés megszavazta a díjat utólag a két pécsi olimpikonnak.

Létszámstop lesz a városi cégeknél

A második napirend az idei költségvetés, Páva Zsolt felidézte, februárban csak a főszámokat tárgyalták, most fogják a pontos számokat tárgyalni. A polgármester szerint ez a költségvetés takarékos, nincs semmi extra költség benne, cél a stabilitás megőrzése, fenntartása. Reális a költségvetés, mert nincsenek elméleti megoldások benne, így például a milliárdos ingatlanértékesítés, amit az elmúlt 20 évben minden önkormányzat alkalmazott. Nagyságrendi elmozdulás sincs benne.

Páva beszélt arról is, hogy az idei költségvetésben a városi cégek hiteléért a vállalt költségeken túl az önkormányzat nem vállal felelősséget. A városi cégeknek havi finanszírozási tervet kell teljesíteniük, létszámstopot rendelnek el feléjük - sorolta a polgármester. Az önkormányzat nem emel adót, és enyhe iparűzési-adóemelkedést jósolnak, és a 57,2 milliárdos főösszeg várhatóan növekedni fog az év folyamán érkező beruházási támogatások miatt.

11:00

Keresztes: az idei a megszorítások költségvetése

Keresztes László Lóránt (LMP) kezdte a felszólalást, aki szerint amióta 9 éve a Fidesz vezeti a várost, azóta sokszor hallották már, hogy milyen stabil a költségvetés. Keresztes szerint ez a megszorítások és a rekordméretű ingatlanadók költségvetése. 3 milliárdon felül akar a város idén beszedni a város ingatlanadókból (ingatlanokat terhelő adókról van szó, mint építményadó például). Ez a képviselő szerint rekord országos szinten is, az iparűzési adóból 7,9 milliárdot várnak, de hogy mitől lesz a Páva által prognosztizált javulás, azt nem tudja. Szombathely, Nyíregyháza 8 milliárdnál nagyobb bevételt vár, Miskolc 10 milliárdot.

A közösségi közlekedésre szánt forrásnál csökkenés látható idénre, de nem lehet tudni, hogy ez milyen vonzattal fog járni, erre lenne kíváncsi Keresztes. Annak örül, hogy a pécsi kommunikációs központ idén 100 milliót kap csak, de arra írásbeli választ vár, hogy mennyibe kerültek az önkormányzati lap városban elhelyezett reklámjai. Keresztes ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem látja a nehéz helyzet ellen hozott intézkedéseket, és az sem tiszta, hogy fogja a város visszafizetni az állami mentőöv milliárdjait. A képviselő kiegészítéseket is javasolt, például hogy a város őrizze meg a vagyonelemeit (városi cégek, ingatlanok, stb.), mert a korábbi hibák a későbbi városvezetésnek okozhatnak problémákat, azok mozgásterét szűkíthetik.

Keresztes azt is javasolta, hogy az ágazati jogszabályok okozta működési nehézségek ellen a városi cégek és a jegyző tegyenek le konkrét javaslatokat, hogyan lehetne változtatni ezeken. Folyamatosan csökken az önkormányzatok mozgástere, ezért Pécsnek ki kellene nyilvánítania, hogy elvárja a következő kormánytól, hogy ezeket a problémákat orvosolják, illetve hogy biztosítsák a forrásokat. A közösségi közlekedést is meg kellene reformálni országos szinten, mert százmilliókat lehetne spórolni, és Pécsre kellene a nemzeti buszgyártást szervezni, ettől lenne újra regionális közlekedési központ - sorolta Keresztes a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatait.

Gulyás: az önkormányzatnak sem megy jól a gazdálkodás, de az állam is kevesebbet ad a finanszírozásra

Gulyás Emil (MSZP) szerint a Fidesz-kormányzat nem a megfelelő módon finanszírozta az önkormányzatot, ezt mutatta az előző években érkező év végi milliárdos segítség. Ám az is benne van a pakliban, hogy az önkormányzat nem jól gazdálkodik - a jelenlegi pécsi helyzet kialakulásában mindkettő nagy szerepet játszhatott. Gulyás hozzátette, nem látszik komoly fejlődés az elmúlt időszakban, az önkormányzatok konszolidációja során a kormány gyakorlatilag felszámolta az önkormányzatokat. A képviselőnek az is fájt, hogy a pénzügyi bizottság nem ellenzéki vezetésű - szerinte ekkor kisebb lehetett volna a hiány. A közvilágításra sem kellett volna a milliárdos hitelt felvenni. A költségvetés viszont szürreális, hogy az önkormányzat 3 év alatt kifizeti az állami mentőövet 3 milliárdot, annak annyi a valóságalapja, mint a migránsozásnak és sorosozásnak. Az ingatlanvagyon sem lesz jó megoldás az állami mentőöv, egy-két városi céget ha elvinne az állam, az rövidtávon segítené a város anyagi helyzetét, de hosszabb távon az sem jó megoldás.

Kunszt Márta: vannak rejtett emelések

Kunszt Márta (DK) egyetértett a takarékos költségvetés kijelentéssel, de hogy reális-e, azt egyelőre nem tudni. A városi cégek pénzeszközeinél is megfogták a kiadásokat, de az intézményeknél is meghúzták a nadrágszíjat - ám még így is kérdéses, hogy ilyen minimális támogatások mellett fenntartható lesz-e a rendszer. A működési költségek 32 milliárd forint körül állnak, a költségvetésben 24 milliárd forint áll.

A képviselőnő szerint azok a források sem látszanak, amik az állami mentőöv visszafizetését segítenék - nincs innováció a bevételi oldalon, csak spórolás látható. Az adóemelés "rémhírterjesztésére" is kitért Kunszt Márta, szerinte az építményadó soraiban vannak rejtett emelések (garázsadó, magánlakásokba bejelentett vállalkozások).

Kővári: alul lett tervezve az idei költségvetés 3 milliárd forinttal

Kővári János (ÖPE) arra kíváncsi, hogy a takarékosság első jeleit mutatja-e az, hogy csak a lámpák fele ég a közgyűlési teremben (a megjegyzés után gyorsan fel is kapcsolták az összes lámpát - a szerk.). A képviselő szerint nem tartható az idei költségvetés: a működési bevételek csökkennek, ebben az évben 1 milliárd forintnyi adósságot kell törleszteni, míg a következő 2 évben 4,5 milliárdot kell majd törleszteni a városnak, az adóbevételek növekedése pedig gyenge.

A kiadási oldal ismét alultervezett Kővári szerint: a közösségi közlekedés tavaly 2,5 milliárdos támogatást igényel, míg idén csupán 1,5 milliárd van betervezve. Mivel nincs megindokolva, hogy mitől lesz olcsóbb a tömegközlekedés, valószínűleg az év folyamán újab támogatás kell nekik. Ugyanez a helyzet a PSN Zrt-nél, amire idén 300 millió van betervezve, de tavaly 1 milliárdot kaptak. A Pécsi Kommunikációs Központnál sem hihető, hogy a tavalyi-tavalyelőtti 250-250 millió helyett idén csak 100 milliót kapnak. Nincsenek alátámasztva ezek a számok a képviselő szerint, aki úgy látja, hogy 2-2,5 milliárddal van alultervezve a költségvetés, ami más költségekkel együtt olyan 3 milliárdos hiányt generálhat ebben az évben.

Decsi: felfüggesztést kértek a hiteltörlesztésre a buszoknál

Decsi István alpolgármester a közösségi közlekedésre kapta fel a fejét, és arról beszélt, hogy racionalizálás van elrendelve a Tüke Busznál, plusz már érkezik a két elektromos busz (10 pedig még készül), ettől is megtakarítást várnak el, de a hiteltörlesztésben is volt valami átütemezés, moratóriumot kértek az idei évre, vagyis nem kell idén törleszteni. Decsi arról is beszélt, hogy van tartalék az adósságok törlesztésére.

Gulyás szerint egy hiteltörlesztés-felfüggesztést pozitív példaként eladni elég szép munka. Ő nagyon örülne, ha Pécsen innovatív technikákat fejlesztenének, de sajnos az elektromos buszok kapcsán arról hallani, hogy van velük baj.

Kővári János úgy látja, meg kell tartani helyben a szaktudást, minden szinten, erre ösztöndíjakat és szolgálati lakásokat kell ajánlani. A képviselő szerint tarthatatlan az anno 180 ezer emberre tervezett közművek fenntartása, ezt rendbe kell rakni minél hamarabb. Újra kell gondolni a fejlesztéseket, a Misina-tetőn a jégpálya már a tervezésével is többletkiadás, hát még a működtetése.

Az élményfürdő fenntartása is ilyen lesz, ha az valósul meg, mint ami a tervekben van - ilyenbe nem szabad jelen helyzetben beleszaladni. A Modern Városok Programból nem az élményfürdőre kell költeni, hanem elektromos buszokra - sorolta a képviselő, aki szerint az sem normális, hogy ilyen helyzetben a város saját pénzből finanszírozza például a Rátgéber-akadémiaként is emlegetett, az eredeti határidőhöz képest három évet csúszó, most szeptembertől üzemelő Nemzeti Kosárlabda Akadémia közművesítését.

11:15

Gulyás Emil, mint mondta, többször jelezte: nem valós, hogy az adók változása nem érinti a lakosságot. Ha másért nem, akkor minden vállalkozásokat sújtó adóemelés átszáll a lakosságra, és nem igaz azért sem, mert a lakásokat, foghíjtelkeket is érinti. Ennél is nagyobb baj, hogy az iparűzési adók többségét a kisvállalkozások fizetik meg. Elkerülhetetlen, hogy a kormány egyszer olyan támogatást nyújtson legalább egy nagy vállalkozás idetelepítéséhez, hogy ez az arány megváltozzon.

Keresztes Lóránt egyebek mellett azt feszegette: a szűkös költségvetés mellett hogy fizeti vissza a város a kormányzati kölcsönmilliárdokat.

Páva Zsolt ingatlanok bérbeadásáról beszélt, és arról, 2010 után Pécsett adócsökkentés történt. (Erre még biztosan visszatérünk, mert mi még emlékszünk, amikor 2012-ben akkora adócsökkentés volt, hogy vállalkozások bontották le inkább a csarnokaikat, és arra is, hogy korábban nem volt minden ingatlan adóköteles – a szerk.)

Keresztes László elképzeléseit lesöpörte a fideszes többség, Kővári Jánosét elfogadták, ezzel együtt a város idei költségvetését is.

12:30

Térítési díjakról és Trianon-kereszt áthelyezéséről döntöttek a képviselők vita nélkül. Módosították a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízről szóló önkormányzati rendeletet. Érdemi hozzászólás nélkül módosult a város építési szabályzata. Pályázatot írtak ki az Központi Elszámoló Szervezet élére, óvodai SZMSZ-t fogadtak el.

Kerékpáros város lenne Pécs – erről beszél a város polgármestere. A motorrásegítéses biciklikkel egyre több lehetőség nyílik meg, nem csak a kelet-nyugati tengely. Kővári nagyon örül, ám a helytelennek tartja a sétálóutcákban kerékpározást. Volt még némi használatba adás, ingatlan belterülethez csatolás.

A kormánnyal való megállapodásról beszél Páva. 3 milliárd kell a likviditás biztosításához, amit „ilyen extra módon lehet most lehívni”, de további 3 milliárdról is beszélt, amit 2020-ig kell visszafizetni, és „megkönnyíti a város helyzetét”.

És vajon volt ehhez hozzászólás? Nem volt, 4 nem mellett elfogadták a kósai mércével is röpködő milliárdokat.

Decsi István kérdést intézett az ülés végén. Az ismert Botka-Toller ügyről beszélt, amelyet egy éppen elítélt „üzletember” dobott be a köztudatba. A kérdezz-felelek nyomán Páva Zsolt elmondta: feljelentést tett az ügyben.

Ízléstelenebbül nem érhetett volna véget a közgyűlés, köszönjük a figyelmet!