Szeptembertől működik a 2015-re megígért Rátgéber-akadémia

2018. március 14. 11:03 2018. márc. 14. 11:03

Három év csúszással az eredeti tervekhez képest, idén szeptemberben nyílik meg Pécsett a Nemzeti Kosárlabda Akadémia Rátgéber László mesteredző irányításával.

A pécsi kosárakadémia építését még hatalmas elánnal harangozták be 2014-ben, helyszínén még a mostanra kissé háttérbe szorult Páva Zsolt is bontotta a falat.

Aztán eredményelenül zárult az építésre kiírt közbeszerzés, újat írtak ki, de valahogy nem száguldott fénysebességgel a projekt. Az eredetileg 2015 őszére megígért akadémia alapkőletételére végül 2017 április végén került sor, de olyan szürreális közjátékkal, hogy az bármelyik Monty Python-alkotásban megállná a helyét:

Az alapkőletételkor a Szabad Pécs azt írta, ha minden jól halad majd, még a jövő évi parlamenti választások előtt elkészülhetnek az építkezéssel.

A jelek szerint nem ment minden jól, hiszen még erősen nincs kész a pécsi vásártérrel szemben álló épület. Rátgéber most arról beszélt: a nyáron átadják az akadémiát, ősszel pedig megindulhat a működése.

A női Euroliga-bajnok tréner az M1 aktuális csatornán szerdán elmondta, jól halad a beruházás, május 30. és június 30. között átadják az épületet, utána még be kell rendezni, és a területet is el kell rendezni körülötte.

"Reméljük, hogy szeptemberben el tudunk indulni, ez mérföldkő lesz a magyar kosárlabda történetében, ilyen létesítmény nincs Európában" - hangsúlyozta az 51 éves szakember, kifejtve, hogy 60 fiatal költözhet majd be az általa csak "három és fél csillagos hotelnek" hívott kollégiumba.

A volt női és férfi szövetségi kapitány közölte, a legmodernebb felszereltségű csarnokban a legmodernebb edzésmódszerek várják a gyerekeket, akikből nemcsak élkosárlabdázókat, hanem derék embereket is akarnak nevelni.

"Meg akarjuk fékezni a 15-16 éves magyar tehetségek külföldre áramlását, a lányok például Amerikába mennek egyetemre, mi viszont a gyerekeknek és az edzőknek is életpályamodellt kínálunk a pécsi tudományegyetemmel közösen" - jelentette ki Rátgéber László, aki szakmai-stratégiai igazgatóként dolgozik majd a Nemzeti Kosárlabda Akadémián.

A kilencszeres magyar bajnok edző - aki két Euroliga-bronzérmet is nyert a Péccsel - kifejtette, feláldozta profi karrierjét az akadémia érdekében, de érzi, hogy újra jó dolgok vannak készülőben Pécsett.