Záporos március idusa után jön a hó és a mínusz 10 fok

2018. március 15. 08:09 2018. márc. 15. 08:09

Szükségünk lesz az esernyőre az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepén: záporok várhatók, ráadásul a Dunántúlon sokfelé megélénkülhet a szél is. Szombaton aztán visszatér a tél, sokfelé havazhat, de ónos esőre is számítani kell, vasárnap pedig olyan lehűlés jön, hogy visszasírjuk a hét közepi kellemes időt.

Az Időkép szerint március 15-én többfelé kell számítani kisebb eső, záporok kialakulására, a jelenlegi számítások szerint északnyugaton van a legkisebb esély a csapadékra. A Dunántúlon sokfelé megélénkülhet, megerősödhet a délies szél. Hajnalban helyenként talajmenti fagy, gyenge fagy előfordulhat, a legmagasabb hőmérséklet pedig 8 és 15 fok között alakulhat, északon várható a hűvösebb idő.

Pénteken sokfelé várható eső, zápor, délután szakadozik fel délnyugat felől a felhőzet. A déli-délkeleti szél a Dunántúlon nyugatiasra fordul, a déli felén megerősödik. Délután 6-16 fok várható, északkeleten alacsonyabb, délnyugaton magasabb értékekkel - áll a prognózisban.

Szombaton mediterrán ciklon hoz szeles, barátságtalan, csapadékos időt: a kezdeti eső egyre többfelé válthatja fel havazás, keleten, délkeleten ónos eső, fagyott eső is eshet. A csúcshőmérséklet a reggeli órákban áll be 1-7 fokkal, napközben hűlni fog a levegő. A ciklon hátoldalán erőteljes északias áramlással szibériai eredetű hideg levegő érkezik a Kárpát-medencébe.

Vasárnap is még sok lesz a felhő felettünk, többfelé előfordulhat kisebb havazás, hózápor - írta az Időkép. A szél még sokfelé lesz élénk, nyugaton és északkeleten erős, hófúvás is kialakulhat. Délután a legtöbb helyen fagypont alatt marad a hőmérséklet. A hideg, télies idő a jövő hét elején is kitart, hajnalonta a havas tájakon -10 foknál is hidegebb lehet.