Paks II: a főigazgató nem lát összeférhetetlenséget, a zöldek viszont igen

2018. március 17. 15:30 2018. márc. 17. 15:30

Az Országos Atomenergia Hivatal három beosztottja korábban úgy dolgozott a Paks II. projektnél szakértőként, hogy a hivatal a beruházás felügyelő szerve. Az OAH vezetője ezt mégsem tartja összeférhetetlennek, a Greenpeace Magyarország viszont nem így látja.

Még február végén jött elő azzal a Greenpeace Magyarország, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) három munkatársa korábban közvetett módon szakértőként tevékenykedett a paksi atomerőmű-bővítés állami cégénél, az MVM Paks II. Zrt-nél (azóta: Paks II. Zrt.). Ez nemcsak uniós, de magyar törvények szerint felveti az összeférhetetlenséget, mivel az OAH felé elvárás, hogy független legyen - ráadásul az új atomerőművi blokkok építésénél a hivatal a felügyeleti és engedélyezési szerv.

A zöldszervezet minderre azokban az iratokban bukkantak rá, melyeket a Jávor Benedek Párbeszéd-párti európai parlamenti képviselő által alapított Közérdekvédelmi Központ perelt ki több év alatt. A Paks II. Zrt. a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjával (MTA EK) kötött szerződést 9,6 millió forint értékben, és az OAH három munkatársa az MTA EK-nak dolgozott be szakértőként.

A dokumentumok szerint ráadásul az egyik szakértő Hullán Szabolcs volt, aki most az OAH főigazgató-helyettese, és a Paks II. projekt új blokkjainak nukleáris biztonsági engedélyeztetését felügyeli. Jávor Benedek mindezek miatt bejelentést tett március elején az Európai Bizottságnál.

A Népszava cikke szerint a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse, Perger András nemrég nyílt levelet írt az OAH főigazgatójának, Fichtinger Gyulának. Perger a lap cikke szerint a nyílt levélben felvetette, hogy "az általa feltártak sérthetik a befolyásmentes hatóságot elváró EU-elveket. (A függetlenséget a hazai szabályok is megkövetelik.) A főigazgatótól a helyzet tisztázását és a hasonló események jövőbeni kizárását követelte."

Ám a Népszava cikke szerint Fichtinger Gyula erre nem volt annyira vevő, szerinte azzal, hogy munkatársai az MTA-n keresztül végezték a tanácsadást, azzal az összeférhetetlenség gyanúja máris nem áll fenn.

A lap szerint a főigazgató azzal érvelt, hogy "a szakértői testület a megnövelt biztonsági követelményeken dolgozott, ami egybevág úgy az ország, mint az OAH érdekeivel és nem kérdőjelezi meg a résztvevők pártatlanságát. Mivel pedig a munkát szabadidejükben végezték, Fichtinger Gyula a díjazásban sem lát kivetnivalót. A tevékenység a engedélyezéseket megelőzte; utóbbiban ma csak egyikük - vélhetőleg Hullán Szabolcs - érintett. Az OAH munkatársai tevékenysége ma se összeférhetetlen, azt a szabályok biztosítják, függetlenségük sose csorbult, amit a lakosság is elismer" - olvasható a cikkben.

Perger András a Népszavának elmondta, vizsgálják a további lépések lehetőségét az ügyben.