A Republikon szerint is Mellár Tamás az esélyes jelölt

2018. március 19. 12:17 2018. márc. 19. 12:17

A Republikon Intézet felmérése szerint 51 olyan választókörzet van, ahol a baloldal vagy a Jobbik jelöltje visszalépések nélkül is megszorongathatja a fideszes indulókat, vagy meg is nyerheti a körzetet, ha átszavaznak rá. Baranyában Mellár Tamás az egyik ilyen erős jelölt.

Felmérést készített a Republikon Intézet is, hogy melyek azok a választókörzetek, ahol az erősebb ellenzéki indulóknak átfogó visszaléptetési hullám nélkül is van esélyük a kormánypárti jelöltek ellen - olvasható a 24.hu cikkében.

A Republikon 51 olyan körzetet talált az országban, ahol vagy a baloldal, vagy a Jobbik jelöltje lehet a befutó. Ha ezeken a helyeken csak egy kisebb rész is átszavaz az esélyesnek tartott jelöltre, akkor a Fidesz támogatottsága az abszolút többséget jelentő 100 mandátum alá eshet. Az intézet "a támogatottsági adatokból és az egyes választókerületek 2014-es eredmények alapján képzett területi súlyaiból indult ki. Az elemzés kulcsa annak feltételezése, hogy a választók visszalépés nélkül is tudatosan átszavaznak az esélyesebb jelöltre" - olvasható a felmérés rezüméjében.

A felmérés szerint az 51 esélyes választókerületből 34 helyen a baloldal, 7 helyen a Jobbik áll jobban. Ezek mellett a Republikon 10 olyan háromesélyes választókerületet is talált, ahol jelenleg nem lehet eldönteni, hogy a baloldal vagy a Jobbik áll-e jobban.

Baranya megyében két körzetnél is a baloldali, vagy baloldal által támogatott jelölteket lehet esélyes a felmérés alapján.

A Baranya 1-es választókörzetben a baloldal által támogatott független jelöltet, Mellár Tamást 46 százalékra mérte be a Republikon, átszavazással együtt.

A Baranya 2-es körzetben induló DK-s Nagy Ferencnél 43 százalékot lát lehetségesnek az intézet, átszavazással.