Mellár: Orbán történelmi bűnt követett el

2018. március 19. 15:53 2018. márc. 19. 15:53

Elvesztegetett évek címmel jelent meg Mellár Tamás könyve, Pécsett szerdán mutatják be. A kötet azt boncolgatja, hogy mi lett a Fidesz 2010 előtt gazdasági modernizációról szóló ígéreteiből.

Elvesztegetett évek

Mellár Tamás szerdán öt órakor a Jókai utca 25. alatti Fókusz Könyvesboltban mutatja be Elvesztegetett évek című könyvét. A közgazdász professzor beszélgetőtársa Balogh Robert pécsi író lesz.

Az MTA doktora egyben a Baranya 1-es választókörzet legesélyesebb ellenzéki jelöltje is, könyvéről még vasárnapi fogadóóráján kérdeztük a pécsi várártéren.

Mint mondta, rendhagyó munka ez publikációinak sorában, leginkább egy hosszúra nyúlt esszéként definiálható. Az egyik fontos kérdés, amelyet boncolgat az, hogy miért nem sikerült a magyar gazdaság modernizációja a rendszerváltás után. Vizsgálta azt is, a Fidesz-kormány 2010 óta folytatott tevékenysége mennyiben tekinthető modernizációs kísérletnek.

Oligarchikus hadigazdaság

- 2010 előtt azt ígérte Orbán csapata, hogy a megbicsaklott modernizáció, a rendszerváltás mellékútjáról visszahozza az országot a történelem főutcájára, és gyors modernizáció következik – mondta Mellár Tamás. – A 2010 utáni berendezkedés azonban egyértelműen azt mutatja, esze ágában sem volt ezt megtenni.

A professzor szerint ehelyett egy olyan politikai rezsimet épített ki Orbán, amelyet nagyon nehéz leváltani, amely maga alá gyűrte az egész gazdaságot. Oligarchikus hadigazdasági rendszert alakított ki, ahol a gazdaság a politika szolgálólánya lett. - Modern helyett a magyar gazdaság ma inkább félfeudális rendszerre hasonlít olyan földkoncentrációval, mint a két világháború között, ami rendkívül hibás – hangsúlyozta a közgazdász, hozzátéve, hogy a gazdaság többi részére az államkapitalizmus jellemző, ahol az állam dönti el, ki lehet sikeres vállalkozó és hogy hogyan oszlanak el a javak, odáig menve, hogy ebben a miniszterelnökkel való személyes kapcsolat is döntő. – Így azonban olyan gazdasági rendszer alakult ki, ami nem hogy nem versenyképes, de hosszútávon nem is fenntartható – így Mellár Tamás. - Csak akkor működik, ha állandóan többletforrást lehet beletenni, márpedig erre nincs esély.

Jobb vagy bal helyett haza és haladás

Ez az MTA doktora szerint történelmi bűn, mert kétszer is komoly felhatalmazást kapott a kormány, ráadásul egy olyan időszakban, amelyben jelentős uniós források érkeztek az országba. Ebből viszont még csak nem is szándékozott a Fidesz modernizációt véghezvinni.

Mellár Tamás szerint a feladat ma nem kisebb, mint kitalálni, hogy hogyan lehet a progresszió erőit összefogni, kritikus jelentőségű, hogy meghaladjuk a mostani szekértábor berendezkedést. – Magyarországon hagyományosan szétvált a haza és a haladás ügye, itt lenne az ideje, hogy ezen túllépjünk – mondta a professzor. – Már nem bal- és jobboldalban kellene gondolkodni, hanem azon, hogyan építsünk egy polgári Magyarországot egy olyan erős gazdasággal, amely teljes joggal tud integrálódni Európába.