Elvitte az állam a harkányi fürdőkórház 1,3 milliárdos adósságát

2018. március 21. 12:49 2018. márc. 21. 12:49

Kedden délután jelentette be Harkányban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, hogy az állam átvállalja a helyi fürdőkórház mintegy 1,3 milliárdos adósságát.

Az állam átvállalja a harkányi Zsigmondy Vilmos Gyógyfürdőkórház mintegy 1,3 milliárdos adósságát - jelentette be kedden a dél-baranyai fürdővárosban Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

A bama.hu cikke szerint az adósság azután keletkezett, hogy még 2006-ban a kórház akkori vezetősége egy 1,65 milliárd forintos hitelt vett föl, amelyet működésre és beruházásokra költöttek.

A kórháznak azonban több százmilliós törlesztési kötelezettsége volt, az Állami Egészségügyi ellátó Központ (ÁEEK) dél-dunántúli térségi igazgatója, dr. Laczó Andrea arról beszélt, hogy 2015 előtt ez majdnem csődközeli helyzetbe sodorta a kórházat. Ezt végül akkor állami segítséggel úszták meg.

A kórház működése mára már stabillá vált, ez volt az adósságátvállalás egyik alapköve is, ezt teljesítették mostanra - számolt be erről a kórház főigazgatója, dr. Péter Iván.