Jogerős: nem rúghatták volna ki a négy színészt Kaposvárról

2018. március 22. 08:33 2018. márc. 22. 08:33

Másodfokon is jogerőssé vált, hogy a kaposvári Csiky Gergely Színházból jogellenesen bocsátottak el tavaly négy idősebb színészt. Ugyanakkor a törvényszék szerint a színház nem diszkriminált, vagyis a színészeket nem veszik vissza a teátrumba.

Másodfokon is jogerős ítélet született Kaposváron annak a négy színésznek - Kovács Zsuzsa, Horváth Zita, Fábián Zsolt és Lecső Péter - az ügyében, akiket tavaly bocsátottak el a Csiky Gergely Színháztól több évtizedes munkájuk után.

A helyi Kapos-T által először leközölt cikk szerint a négy színésztől már tavaly februárban meg akart válni közös megegyezéssel a megbízott színházigazgató, ám ezt a művészek nem fogadták el. Végül az évad végén, a szerződtetési időszak lezárulta után a kontraktust nem hosszabbították meg a négyessel, és helyükre friss diplomásokat szerződtettek, mondván, a négy színésznek nem volt meg a megfelelő végzettsége.

A színészek perre mentek, szerintük kirúgásuk jogellenesen ment végbe és ráadásul az egyenlő bánásmódról szóló törvényt is megsértette a színházvezetés azzal, hogy helyükre fiatalokat szerződtetett. (A fentebb idézett Kapos-T cikke szerint egyébként a megfelelő végzettség hiányát már az első tárgyalási napon visszavonta a teátrumvezetés, mint kirúgási tényezőt, de az sem állta meg helyét, hogy a színészeknek nem lett volna meg a kellő előadásszáma.)

A megbízott igazgató Fülöp Péter a Pécsi STOP-nak az ügyről tavaly nyáron válaszlevelében úgy fogalmazott, hogy "minőségi cserét" hajtott végre.

A bíróság tavaly ősszel első fokon igazat adott a színészeknek abban, hogy kirúgásuk jogellenes volt, ám az egyenlő bánásmód megsértését nem látta indokoltnak.

A Népszava cikke szerint másodfokon most a Kaposvári Törvényszék is kimondta a jogellenes kirúgás tényét, és az első fokon megítélt kárpótlási összegnél jóval magasabbat állapított meg a színészek számára. Ám a törvényszék ugyancsak nem látta igazoltnak a diszkriminációt, az egyenlő bánásmódról szóló törvény megsértését.