Továbbra sincs gyanúsítottja a pécsi Volvo-beszerzésnek

2018. március 22. 11:40 2018. márc. 22. 11:40

Továbbra sincs gyanúsítottja a pécsi Volvo-ügynek, Polt Péter legfőbb ügyész Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető kérdésére azt válaszolta, eddig semmilyen esetleg érintett közjogi szereplő mentelmi jogát sem függesztették föl.

Válaszolt Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetőnek Polt Péter legfőbb ügyész a pécsi buszos botrány kapcsán feltett kérdéseire.

Mint ismert, a pécsi Volvo-buszok beszerzése kapcsán 2016-ban derült ki az azóta bezáratott Népszabadság cikke nyomán, hogy a 3,5 milliárd forintért használtan beszerzett járműveket 600 millió-1 milliárd forinttal drágábban vethette meg a Tüke Busz Zrt. hitelből.

Szakács László szocialista frakcióvezető-helyettes kérdése után tavaly májusban derült ki egyáltalán, hogy nyomozás folyik az ügyben, melynek vannak külföldi szálai, és a gyanú szerint olyan szereplői is, akiknek mentelmi joga van.

A nyomozás május 9-ig tart jelen állás szerint.

A pécsi politikus még februárban tett fel kérdéseket az ügyben (mikor érkeztek be a holland ügyészségtől a kért iratok; gyanúsítanak-e olyan szereplőket, akiknek mentelmi joga van; miért a Fejér megyei főkapitányság nyomoz az ügyben, stb.), ám akkor Polt helyett egyik helyettese válaszolt, amit Tóth Bertalan nem fogadott el, és újra feltette kérdéseit a legfőbb ügyésznek.

Tóth Bertalan kérdéseit itt olvashatják részletesebben:

null

null

Polt Péter március elején válaszolt a kérdésekre, bár sok konkrétum nincs levelében.

Polt leírta, a Baranya Megyei Főügyészség tavaly élt jogsegélykérelemmel a holland ügyészség felé, akiktől az ottani iratokat 2017. október 26-án kapták meg.

A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények ügyében a nyomozásra az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága jelölte ki a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot - írta válaszában Polt.

"Az ügyben „érintett” személyekről nincs módomban tájékoztatni Képviselő Urat, a nyomozás során gyanúsítotti felelősségre vonás eddig nem történt, és közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy mentelmi jogának felfüggesztése iránti indítvány igénye sem merült fel.

Az elvégzett és a tervezett nyomozati cselekményekről a nyomozás érdekeire tekintettel tájékoztatás nem adható"

- olvasható a válaszlevélben, melyet teljes terjedelmében itt érhetnek el.