Mellár: "komoly lehetőség van arra, hogy egy élhetőbb Magyarországot építhessünk"

2018. március 24. 10:30 2018. márc. 24. 10:30

Mintegy félszáz ember előtt tartott fórumot péntek este Pécsen Mellár Tamás független jelölt és Majtényi László volt ombudsman, köztársasági elnökjelölt. Véleményük szerint egyre inkább érezhető a változás szele az országban.

Péntek este tartott Pécsen fórumot Mellár Tamás, a Baranya 1-es választókörzetben induló független, 10 ellenzéki párt által támogatott jelölt és Majtényi László volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet vezetője, aki tavaly indult a köztársasági elnöki posztért is Áder János fideszes politikussal szemben.

Mellár Tamás a rendezvény elején elmondta, van a mondás, miszerint egy fecske nem csinál nyarat, de fecske nélkül nincs tavasz és nyár, majd átadta a szót a volt ORTT-elnöknek.

Majtényi: erkölcsi forradalom kell

Majtényi László beszéde elején visszautalt a köztársasági elnöki jelöltségére, amiről látta, hogy jelen körülmények közt (az elnököt közvetlenül választja a Parlament) nincs sok esélye, de megtisztelő volt számára, hogy a civil kezdeményezés mellé mindegyik ellenzéki párt felsorakozott, és "még a Jobbik is csak visszafogottan fanyalgott". Hozzátette, ez a jelöltség és a széles ellenzéki összefogás már előszobája volt a 2018-as választásnak, ez kijárna Mellár Tamásnak is, aki anno melléállt és korteskedett érte, aminek a volt ombudsman nagyon örült.

Majtényi elmondta, az első Orbán-kormány (1998-2002) közt adatvédelmi biztos volt, Mellár pedig akkor volt a Központi Statisztikai Hivatal elnöke, és a 2001-es népszámlálás kapcsán nagy volt benne a félsz, mert Mellárról mindenki azt mondta, "fideszes janicsár", aki miatt az érzékeny személyes adatokat, melyek egy népszámláláskor felvesznek, a Fidesz felhasználhatja később. Ám első személyes találkozásukkor - noha más értékrend szerint szemlélik a világot - fél óra alatt sikerült kiegyezniük a népszámlálás és az adatvédelem kérdésköreiben.

A volt ombudsman a hosszasan kifejtett történet végén elmondta, a tanulság mindebből az, hogy nem mindig azokkal érti meg magát a legjobban az ember, akikkel azonos értékrendet, világnézetet tud magáénak.

Majtényi László elmondta, úgy látja, fontos fordulópont előtt áll az ország, bár a tavaszi választás kimenetelét nem tudja megjósolni, mert a közvélemény-kutatások is mást mondanak, de ott van a hódmezővásárhelyi példa is, amit nem lehet megkerülni. Utalt az 1998-as szlovák választásra is, ahol az ellenzék összefogott és félretette az egymással szembeni ellenérzéseit, és ezzel sikerült tönkrevernie a Meciar-kormányt.

Erkölcsi forradalom kell, amely megtisztítja a közéletet a züllöttségtől - fogalmazott a volt ombudsman, és hozzátette: ehhez tisztességes emberekre van szükség.

Majtényi László úgy vélekedett, a mostani választás nem arról fog szólni, hogy milyen politikát - konzervatív, liberális, baloldali, bázisdemokrata, stb. - fog folytatni a következő kormány, hanem arról, hogy megmarad-e az emberek joga arra, hogy saját életükbe beleszólhassanak.

Az Eötvös Károly Intézet igazgatója röviden kitért arra is, hogy új és végleges alkotmányra van szükség, azonban az nem lehet "revans-alkotmány", hanem minél szélesebb társadalmi egyetértésen kell majd alapulnia, amit mindenki magáénak érezhet.

Jogállamban, intézmények uralma alatt még mindig jobb élni, mint emberek uralma alatt

– zárta gondolatait.

Mellár: tisztesség, szakmai felkészültség, kompromisszumkészség

Mellár Tamás beszéde elején Majtényi Pécset, mint várost dicsérő felvetésére elmondta, hogy turistáskodásra tényleg kiváló hely, de aki huzamosabb ideje itt él, az látja, hogy nemcsak a város, de a megye is leszakadóban van az országhoz képest.

Évtizedek óta keresik a gazdasági kitörési pontot, de egyelőre nincs megoldás, ehhez kellene egy normális kormány és egy normális városvezetés, mert a mostaninak sikerült 2014-től kezdve újra eladósítania Pécset.

Visszautalva Majtényival való első találkozására a közgazdász hozzáfűzte, az ombudsmanról akkor azt tartották, nagyon nehéz ember, akivel nem lehet zöld ágra vergődni, így inkább kerülje el - aztán mégis sikerült kompromisszumra jutniuk.

Ehhez Mellár szerint két dologra van szükség: emberi tisztesség és szakmai felkészültség – ha ezek megvannak, bármilyen értelmes kompromisszumot meg lehet kötni.

Magyarországon ez hiányzik - folytatta a független jelölt -, a magyar gazdaságfejlesztés is jó példa rá, ami olyan mint Déva vára: amit az egyik kormány felépít, azt a másik lerombolja, majd az kezd építeni a következő kormányig. Mellár ugyancsak Szlovákiát hozta példaként, ahol hat évig volt szakértő kormány, amelynek eredményeit ma is lehet látni a gazdasági életükben. Hozzátette, azt is sikerült elérnie az ottani embereknek, hogy a korruptnak vélt miniszterelnököt lemondassák.

Ahhoz, hogy Magyarországon is elindulhasson a nemzeti önépítkezés, ahhoz az kell, hogy április 8-án minél többen menjenek el szavazni és a megfelelő helyre tegyék az x-et - fogalmazott a közgazdász.

Mellár elmondta, jelenleg az országban a félelem és a gyűlölet a fő erő, amiben nem lehet élni, mert megeszi az emberek lelkét és boldogtalanokká válnak.

Hiányzik az egymás iránti bizalom, ezt bontotta le a mostani a kormány azzal, hogy állandóan azt sulykolta, az embereknek félni kell a migránstól, cigánytól, EU-tól, Brüsszeltől, és csak a Fidesz lehet az, aki ezektől őket megvédi - magyarázta.

Az Orbán-kormány elpuskázta a fejlődés lehetőségét azzal, hogy a jelentős uniós támogatásokat rosszul és rossz célokra használta fel. A posztszovjet térségben Magyarország a leglassabban fejlődő ország emiatt - mondta el Mellár, aki szerint csak nagyjából stabilizálódott a gazdaság az uniós forrásokból, de közben érzékeny összegeket vontak ki fontos területekből, mint az oktatás, vagy az egészségügy.

Mindezek hozzájárultak ahhoz, hogy 2010 óta 600 ezren mentek külföldre, mert ott jobban és békésebb körülmények között és nagyobb jogi biztonságban boldogulhatnak, mint itthon - tette hozzá.

A független jelölt kitért arra, hogy ugyanakkor voltak olyan ügyek - vasárnapi boltzár, internetadó, az olimpia elleni népszavazási kezdeményezés -, amelyek azt megmutatták, ha az emberek kemény választ adnak egy-egy témára, akkor a mostani kormány visszavonulót fúj.

Mellár kitért arra is, hogyha bekerül a Parlamentbe, ott sem fog semmilyen frakcióhoz csatlakozni, mert azzal a rá szavazó embereket árulná el. Hozzátette, ha úgy adódik, hogy ellenzékiként lesz tagja a Parlamentnek (vagyis a Fidesz marad hatalomban), akkor minden erejével azon lesz, hogy a kormány minden lépését ellenőrizze és fel is szólaljon ellenük, ha azok rosszak.

A közgazdász professzor beszéde végén újra kijelentette, konszenzus az, amivel előrébb lehet jutni, erre kell törekedni az országban is, nem erővel kell átvinni az elképzeléseket.

Függetlenség, pécsi adósság

Majtényi László és Mellár Tamás jó egyórás beszédei után a hallgatóság kapott szót.

Az egyik kérdező arra volt kíváncsi, hogy a független jelöltek alakíthatnak-e frakciót a Parlamentben, illetve hogy a 2019-es önkormányzati választáson milyen esélyei lehetnek a független jelölteknek. Mellár elmondta, jelenleg nincs törvényi lehetőség függetlenek frakcióalakítására, pártfrakcióba pedig ő nem fog beülni, de azt nem zárja ki, hogy ügyek mentén ne működne együtt pártokkal. Viszont minél több független szakember kellene az önkormányzatokba is, a 2018-as országgyűlési választás eredményei kihatással lesznek az egy évvel későbbi voksolásra is.

Egy másik felszólaló a pécsi adósságra kérdezett rá, hogy az miképp alakult ki, és mit lehetne tenni a jövőben azért, hogy ez ne történjen meg újra. Mellár Tamás válaszában kifejtette, a városi költségvetésben évek óta 1-2 milliárdos lyuk van, ami ellen a városvezetés vagy az intézmények leépítésével, vagy előremeneküléssel tudott volna tenni. A professzor arra is kitért, hogy az állami mentőcsomagot ezek és az önkormányzatok általános forráshiánya miatt a pécsi városvezetés nem fogja tudni visszafizetni, erre jó megoldás nem nagyon látszik jelenleg.

Migráció és gazdasági bevándorlás

Egy kérdés a migrációs helyzetre vonatkozott, a független jelölt válaszul elmondta, akinek jár a menekültstátusz, annak meg kell adni, de mindenkit le kell ellenőrizni, aki az országba akar lépni, az ellenzék pedig egyetért mostanra abban, hogy a határkerítésnek maradnia kell.

Ugyanakkor a gazdasági bevándorlásra is megfelelő válaszok kellenek, mivel a Fidesz 20 ezer embernek adott letelepedési kötvényt - ezen a téren is változtatásra van szükség, és a jelenlegi munkaerőhiányt a gazdasági kérdéseken túl bevándorláspolitikai oldalról is tisztába kell tenni, széles társadalmi vitát követően - vélekedett.

Ellenzéki összefogás

Felmerült az ellenzéki összefogás kérdése is. Mellár Tamás elmondta, az ellenzéki pártok jó része nem tud kibújni a rövidebb távú pártérdekei alól, ám az sem lett volna jó, ha például az MSZP és a Jobbik "összeborult" volna, mert az sokakat a Fidesz felé lökne a választáson.

Kérdésre válaszul a független jelölt kitért az LMP-re is, és úgy vélekedett, baj, hogy a párt nem látja be az összefogás szükségességét. Szerinte ez egyfajta vakság, hogy nem akarnak kompromisszumokat kötni, és az is fölmerülhet, hogy ez egyfajta történelmi felelősséget is jelent, ha több körzetben emiatt győzhet a kormánypárti jelölt.

Hozzátette, az utóbbi hetekben elkezdett felgyorsulni a váltó-hangulat, főleg a vásárhelyi eredmény után. Jól látható, hogy a baloldal és a jobboldal együtt tud működni bizonyos kérdések mentén, a konszenzuskeresés ezért kell. Nem lehet kihagyni a Jobbikot sem a képletből, még ha sok mindenben nem ért velük egyet, de törekedni kell mindenkinek a konszenzus megtalálására - magyarázta.

Új alkotmány kell

Az alaptörvény és az alkotmány kérdése is felmerült, Majtényi László erre azt válaszolta, illegitim a rendszer, de az alapvető törvényei kiállják a legitimitást. Éppen ezért kell egy új, végleges alkotmányt készíteni majd, de ehhez átmeneti időre és széles társadalmi vitára van szükség, valamint egy megerősítő népszavazásra - fogalmazott a volt ombudsman.

Az új alkotmánynak az 1990-es alkotmányozás alapjain kell állnia, noha azt célszerű lesz a XXI. századra hangolni. Majtényi hozzátette, a Nemzeti Együttműködés Rendszere már túl van a zeniten, egyszer ez is véget fog érni, mint a szocializmus is, mivel nincs már morális megalapozottsága.

Gazdasági szerkezet-átalakítás kell

Mellár Tamás több, az adózásra, bérrendezésre vonatkozó kérdésre elmondta, progresszív adózásra lenne szükség, a társasági adót is emelni lehetne a nagyvállalatoknál, de az áfa kérdését is rendezni szükséges. Nagyarányú és minden munkavállalót érintő béremelésekre a gazdaság jelenlegi állapotában nincs mód - válaszolta egy kérdésre -, ám több területen kell a kormányváltás után a béreket rendezni. A gazdaságban is szerkezet-átalakítás kell, el kell mozdulni a magasabb hozzáadott értékű termékek gyártása felé, a társadalmat pedig az esélyegyenlőségen alapuló skandináv modell felé kell orientálni, mert ezek az alapjai a fejlődésnek - fejtegette.

Kitért arra is, hogy az új kormánynak nem szabad együtt járnia egy oligarcha-váltással, ehhez ő nem is adná a nevét. Olyan kormány kell, aminek széleskörű az ellenőrzöttsége, Karácsony Gergely árnyékkormánya is ezért jó, mert becsületes és szakértő embereket választott - fogalmazta meg.

A két és fél órás fórum végén Mellár Tamás zárszóként elmondta, van tétje a választásnak, mert komoly lehetőség van arra, hogy egy élhetőbb Magyarországot építhessenek fel. Majtényi László hozzátette, néhány tucat Mellárhoz hasonló képviselő a Parlamentben hegyeket tudna megmozgatni.

A fórumról készült galériát itt lapozhatja végig:

[gallery="118" picture="10852"]