Félmilliárdot közelítő támogatást nyert tavaly a fideszes államtitkár nejének cége

2018. március 26. 15:28 2018. márc. 26. 15:28

Tavaly 425 millió forintnyi, zömmel uniós támogatást ítéltek meg a szekszárdi Horváth István fideszes államtitkár felesége cégének mezőgazdasági tevékenységére. Mögötte sokkal lemaradva a második Bánki Erik felesége végzett a képzeletbeli ranglistán.

Összesítette a hvg.hu, hogy tavaly a politikusfeleségek cégei mennyi agrártámogatást kaptak olyan pályázatokon, melyekre a pénz zömmel uniós forrásokból érkezik.

A lista első helyére a szekszárdi volt fideszes polgármester, a trafikbotrányban elhíresült, mostanra már államtitkár Horváth István nejének cége lett az első.

Horváth feleségéé a Bikácsi Agrár Kft., a 2011-es alapítású cég az első két évben még szinte egyáltalán nem vetette észre magát, ám 2016-ban már 21, míg tavaly összesen 425,2 millió forintnyi támogatást ítéltek meg cégének a leginkább uniós forrásból táplálkozó Vidékfejlesztési Programban.

A cikk szerint tavaly "márciusban a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzésére ítéltek meg neki 26,2 millió, augusztusban húsfeldolgozó üzem építésére 157 millió, októberben pedig szarvasmarha tartó telep korszerűsítésére 132,4 millió forintnyi támogatást, de még karácsony előtt tíz nappal is sikerült elnyernie 109,4 millió forintot sertéstartó telep korszerűsítésére."

Emellett a hvg.hu gyűjtése szerint a kiutalt támogatásoknál is elég szép summát kapott Horváth nejének cége: 2017 januárja és decembere között "összesen 80 millió forintnyi támogatást vehetett fel, ebből 18,1-et nemzeti forrásból 62,57 milliót pedig az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból utaltak ki neki."

A lap szerint a céghez papíron semmi köze sincs az államtitkárnak, ám a kapcsolattartásra szolgáló emailcím megegyezik egy olyan cég (Ha-Ho Kontakt Kft.) emailcímével, amelyben Horváth továbbra is tulajdonostárs.

Horváth felesége a cikk szerint a Bikácsi Agrár Kft-n kívül a PBO-Road Kft-ben felerészben tulajdonos és ügyvezető, a másik tulaj Horváth húga. A cég benzinkúti üzletek és butikok mellett trafikokat is üzemeltet. Mint ismert, 2013-ban azután robbant ki a trafikbotrány, hogy egy hangfelvételen kiderült, a polgármester összehívta a szekszárdi fideszes képviselőket, hogy átnézzék a trafikokra jelentkezők listáját - húga is indult a pályázaton, ahol nyert is. A felvételt az akkor még fideszes képviselő Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra, aki ezután nem sokkal kilépett a pártból, mostanra pedig az LMP társelnöke.

A politikusfeleségek tavalyi agrártámogatásának képzeletbeli listáján a második helyre egy ugyancsak régiós szereplő, Bánki Erik neje került.

Őneki tavaly agrár-környezetgazdálkodási kifizetés jogcímen 41,8 millió forintnyi támogatást ítéltek meg a Vidékfejlesztési Programból.