Helyi népszavazást írhatnak ki a madocsai kavicsbánya ügyében

2018. március 28. 11:12 2018. márc. 28. 11:12

Sokaknak nem tetszik a Tolna megyei Madocsán, hogy a település határában nyitnának kavicsbányát, ahonnan az anyag többek közt a paksi atomerőmű bővítésére utazna. Úgy tűnik, az ellenállás miatt helyi népszavazást írhatnak ki.

Kavicsbányát szeretne nyitni a tolnai Madocsa határában egy szekszárdi cég, a kibányászott anyagot építkezésekhez használnák fel, leginkább a közeli Paksi Atomerőmű bővítéséhez.

A helyiek egy részének ez azonban több okból sem tetszik: a bánya jó minőségű földeken létesülne 140 hektáron, érzékeny vízbázisok fölött. Annak sem örülnek, hogy a szállítás közúton folyna, mivel így a településen keresztül mennének a teherautók, számítások szerint körülbelül 5-6 percenként egy. A vállalkozó ugyanakkor a vízi szállítást preferálná inkább, ám akkor a kavics szállítószalagja Natura 2000 besorolású területek fölött húzódna a Dunáig - ennek sem örülnek sokan, miközben a Pécsi STOP úgy értesült, a kavics nem is lenne jó a Paksi Atomerőmű bővítési munkálataihoz.

A helyiek egy része már tiltakozott a bányanyitás ellen, ami miatt az eredetileg engedékenyebb önkormányzat is visszatáncolt az ügylettől.

A bányát nyitni kívánó szekszárdi cég tulajdonosai az Átlátszó korábbi cikke szerint Tolnában a Fidesszel jó kapcsolatban vannak, de akad baranyai szál is a kissé csavaros történetben, melyet itt foglaltunk össze bővebben:

Kavicsbánya ellen lázadnak Madocsán - a paksi bővítés még bekavarhat

Kavicsbányát nyitna a Tolna megyei Madocsa mellett egy szekszárdi cég, ám a helyiek jó része nem örül ennek - olvasható a Szabad Föld Népszavában megjelent cikkében. A kutatófúrásra eredetileg egy budapesti cég, a Pálma-Food Kft. kért engedélyt 2014 decemberében a Pécsi Bányakapitányságtól, a vállalatnak a fő tevékenységi köre amúgy tejtermék, tojás, zsiradék kereskedelme az e-cégjegyzés szerint.

A hvg.hu cikke szerint március 7-én kezdeményezték a helyiek egy népszavazás kiírását, hogy a településen lakók dönthessenek a bányanyitásról.

Mivel Madocsán 1578 fő a választópolgárok száma, így a helyi népszavazás kiírásához 316 lakos aláírása szükséges a vonatkozó helyi rendelet szerint. A kezdeményezők március 14-én 126 ívet adtak le, amin 1139 aláírás szerepelt - olvasható a település honlapján található Helyi Választási Bizottság március 23-ai határozatában.

A törvény szerint tehát a helyi népszavazást ki kell írni, azonban ez ellen fellebbezni 5 nap áll rendelkezésre, vagyis a március 23-ai határozat március 28-án emelkedik jogerőre.

A helyi népszavazáson két kérdés (vonatkozó határozatok itt és itt) várható:

Támogatja-e Ön, hogy Madocsa Község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?

Akarja-e Ön, hogy Madocsa Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a településrendezési tervében tilalmazza a kavics- és homokbányászatot érintő külszíni bányatelek nyitását illetve fektetését Madocsa közigazgatási területén?

A helyi népszavazás egyre biztosabbnak tűnő kiírása ellenére az ügy a maga medrében tovább folyik, április 12-én például közmeghallgatás lesz a madocsai faluházban este hattól.

(Címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO)