Hoppál szerint 12 milliárdos hiány van a pécsi városi cégeknél

2018. március 27. 14:03 2018. márc. 27. 14:03

Hoppál Péter szerint a pécsi városi cégeknél 12 milliárd forintos hiány maradt, és ezt a 2009 előtti szocialista városvezetésnek köszönhető. Pécs városának legalább 7,5 milliárdos hiánya keletkezett tavalyra, amire az állam adott visszatérítendő mentőövet.

Hétfői kozármislenyi fóruma előtt árulta el Berkecz Balázsnak Hoppál Péter kulturális államtitkár, hogy a pécsi városi cégeknél mekkora a hiány.

Mint ismert, Páva Zsolt polgármester felkért egy bizottságot Hoppál vezetésével, hogy kutassák ki, mitől lett megint adóssága/hiánya a városnak.

Hoppál az erről kérdező Berkecz Balázsnak, az Együtt alelnökének azt mondta, három hete a bizottság közgazdász tagja, Madár Péter leadta jelentését (és elhagyta a bizottságot), ami szerint a pécsi városi cégeknél 12 milliárdos adósság van, amit a szocialistáknak lehet köszönni a fideszes államtitkár szerint. (Akik 2009 óta nem vezetik a várost - a szerk.)

(Berkeczet a fórum végén a helyi közönség egy része megrángatta és rugdosta, miután a helyszínen fellépő ifj. Lomnici Zoltán mondanivalóját náci propagandának titulálta - részleteket a Zoom.hu cikkében lehet olvasni.)

Vagyis: Pécsnek 2017-re legalább 7,5 milliárdos adóssága keletkezett (úgy, hogy 2013 végén a kormány átvállalta a 45-47 milliárdos adósságát), de ehhez jön még a városi cégek részéről plusz 12 milliárd forint. Vagyis, alsó hangon is 20 milliárd forintos adóssága lett a városnak, amire az állam 9,5 milliárdos mentőövet adott (plusz egy hárommilliárdos keretet folyószámlahitelnek), de úgy, hogy azt pár éven belül vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.