Garéi per: jogerősen is nyert a Greenpeace a baranyai kormányhivatal ellen

2018. március 30. 10:19 2018. márc. 30. 10:19

A garéi és hidasi szennyező hulladékok miatt perelte be még tavaly a Greenpeace Magyarország a Baranya Megyei Kormányhivatalt, miután az többszöri kérésre sem adta ki az adatokat. Most jogerősen is nyertek a környezetvédők.

Tavaly novemberben adta ki a Greenpeace Magyarország a Mérgezett örökségünk című kiadványát, melyben a Magyarországon ma is szennyező ipari létesítményeket vették sorra, ahol még mindig várat magára a megfelelő mentesítés.

Baranya megyéből két települést is feltüntettek, Garé és Hidas mellett ugyanis a mai napig szennyezettek az egykor a Budapesti Vegyiművekhez tartozó területek.

A vonatkozó adatokat a környezetvédők a Baranya Megyei Kormányhivataltól próbálták megszerezni, ám a hivatal többszöri kérésre sem adta ki azokat - így végül a Greenpeace beperelte az állami szervezetet.

Tavaly decemberben már volt egy tárgyalási nap, azon leginkább csak az derült ki, hogy a kormányhivatal szerint nem is ők az adatgazdák.

Garéi per: nem is biztos, hogy a kormányhivatalnak megvannak a kért adatok

December közepén tárgyalhatják a Greenpeace és a Baranya Megyei Kormányhivatal perét, mert bár ugyan novemberben már volt egy tárgyalás, ott elhalasztották a döntést. A kormányhivatal szerint nem is biztos, hogy rendelkeznek a garéi és hidasi ipari szennyezésről adatokkal, de költségtérítés ellenében adják csak ki azokat, ha mégis náluk van.

A Greenpeace Magyarország március végén arról tájékoztatta a Pécsi STOP-ot, hogy jogerősen, másodfokon is megnyerték a pert a Pécsi Törvényszéken, így a Baranya Megyei Kormányhivatalnak ki kell adnia a kért adatokat.

A jogerős ítélet azon túl, hogy helyben hagyta a Pécsi járásbíróság tavaly decemberi elsőfokú ítéletét (ki kell adni a közérdekű adatokat a hivatalnak), még a két forduló perköltségét is kormányhivatalra hárította.

"Elkeserítő a kormányhivatal hozzáállása, hogy az akár a lakosság számára is kockázatos szennyezések feltárása és megszüntetése helyett inkább azok eltussolásába fektetnek pénzt, időt és energiát. Üdvözöljük, hogy a szakhatóság után immár jogerősen, másodfokon a bíróság is kimondta, hogy nem lehet eltussolni környezetvédelmi adatokat. Az ilyen adatok feltételei annak, hogy a zöld civil szervezetek hatékonyan léphessenek fel a környezetet és az emberi egészséget veszélyeztető szennyezések ellen”

- nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.