Lenyomják a kamupártok az igaziakat az egyik baranyai választókerületben

2018. április 1. 12:40 2018. ápr. 1. 12:40

Hiánypótló térkép készült az ország választókerületeiről, végigvéve, hogy hol mennyi működő párt, valamint gyanúsan kamupártszagú szervezet jelöltje várja a voksokat április 8-án. Baranyában is akad az utóbbiakból, az egyik körzetben ráadásul több ilyen van, mint rendes.

A 2018-as választáson akkora lesz a voksolók elő kerülő pártlista, hogy nemzeti gyásznapot rendelnek el miattuk az erdőirtást szívükön viselők. Amint arról korábban hírt adtunk, a Nemzeti Választási Bizottság döntése értelmében összesen 23 párt fog szerepelni a pártlistás szavazólapokon. Vannak olyan szervezetek, akik még pártlogót sem készítettek, ami azért beszédes jelzés azzal kapcsolatban, hogy mennyire vehetők egyáltalán komolyan.

A kamuszagú szervezetek egyéni jelölteket is állítanak, akikre pont ugyanúgy lehet majd szavazni április 8-án, mint azon jelöltekre, melyeket létező és működő pártok delegáltak. Ha a semmiből előrántott, múlt és olykor pártlogó nélküli szervezetek jelöltjei kapják a voksokat, az egyedül a Fidesznek jó, hiszen így sem azon személyek kapják az ikszeket, akiket az ellenzék indított.

Ha valaki kamupártra ikszel, annak nagyjából olyan szinten veszik el a szavazata, mintha egy kifestőkönyvbe írta volna be a nevet zsírkrétával, kacskaringósan az országgyűlési választás napján, majd azt várná, hogy ettől némi javulás áll be az életminőségében.

Hogy ne történjen ilyen baleset, az Index készített egy hiánypótló térképet, ahol minden választókerület minden jelöltjét megmutatják, más-más színnel jelölve az igaziakat és a kevésbé igaziaknak tűnőket.

És ön hány kamujelöltre szavazhat?

És ön hány kamujelöltre szavazhat? - Térképre tettük a nemlétező pártok jelöltjeit. Borsod a rekorder, Budapesten viszonylag kevesen vannak.

A térkép szerint Baranyában az egyes számú választókerületben van a legcsekélyebb kamupárt-jelenlét, mindössze egy, a 2018. február 12-én nyilvántartásba vett SZEM Párt delegáltja szipkázhatja el a voksokat.

Baranya 2-ben kettő, a KÖSSZ (nyilvántartásba vétel: 2018. január 22), illetve a nála kemény három héttel (!!!) idősebb CSP próbál érvényesülni.

Baranya 3-ban viszont megesett az, hogy a kamupártok jelöltjei többen vannak, mint a normális pártszervezetek delegáltjai. Előbbiből nyolc, míg utóbbiból csak hat név lesz a szavazófülkébe bevitt íven. Jól meg kell nézni, kire megy az iksz.

Baranya 4-ben alapjáraton rengeteg delegáltat lehet választani, itt az Index összesítése szerint 13 nem kamu- és 9 valószínűleg kamu delegált várja a voksot.

(Címlapi kép: MTI/Soós Lajos)