Csak egy magyar vagy külföldön? Nem szavazol, és kész

2018. április 3. 07:56 2018. ápr. 3. 07:56

Az szinte biztos. A kettős állampolgárok akkor is megkapják a megcímzett válaszborítékos levelüket, ha nem kérik, ám aki csak egy magyar külföldön, örülhet, ha megtudja, hova ballaghat el leadni a voksát. Mert még ezt is megnehezítik.

„A kettős állampolgárok, akik külföldön élnek, egyszerűen leadják levélben a szavazatukat és kész. Semmit nem kell tenniük, levélben megkapják a választási dokumentumokat megcímzett válaszborítékkal. Kérniük sem kell, megkapják, ha akarják, ha nem. Utazniuk sem kell. Mindössze 1-2 percet kell szenteljenek a dolognak. Ez rendben is van” – írja pécsi olvasónk szerkesztőségünknek írt levelében.

Akadályok azok előtt vannak, akik csak magyar állampolgársággal rendelkeznek és külföldön élnek. „Miután külföldről kezdeményezik a névjegyzékbe vételüket külföldön, kapnak egy ajánlott, tértivevényes levelet, hogy az megtörtént és mehetnek a levélben megadott címre élni a szavazati jogukkal. Csakhogy a levelet a magyarországi címükre küldik ki”- háborgott a pécsi férfi.

Szerencsések azok, akik a hozzátartozóiknak adtak meghatalmazást, hogy a nevükre érkezett levélküldeményt átvegyék, hogy azt utána lefotózva elküldhessék a címzettnek. Aki ugyanis nem így tesz, egyszerűen nem jut el szavazni.

Az egyik magyar tehát levelet kap válaszborítékkal, a másik meg örülhet, ha megtudja, hogy hol szavazhat.

Vajon mi a különbség a kettő között?