A helyi választási bizottság szerint nem gáz, hogy Hoppál óvodásokkal kampányolt

2018. április 3. 13:08 2018. ápr. 3. 13:08

Hogy, hogy nem, de elutasította az helyi választási bizottság azt a kifogást, melyet annak kapcsán nyújtottak be, hogy Hoppál Péter sem bírta kihagyni a kampány finisében a politikai pedofíliát.

Amint arról beszámoltunk, Hoppál Péter a napokban dobta le a választás előtti cukiságbombát: elment a Keleti Városrész Zsolnay úti Tagóvodájába, ahol nagy lelkesen osztogatott is valamit, ezt pedig mindenféle gátlás nélkül le is villogta a Facebookon:

Hoppál sem bírta ki politikai pedofília nélkül

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő (és jelölt), kulturális államtitkár sem bírta ki, hogy a kampány végén ne menjen be egy óvodába a gyerekek közé. Csizi Péter is hasonlóan cselekedett nemrég. Valahogy nem bírják ki a kampányban a fideszes politikusok, hogy ne gyermekek közt fotózkodjanak, amint ajándékot osztanak.

Hoppál kampányóvodásozása miatt március 30-én kifogással élt a Baranya megye 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnál a Momentum. A bizottság április 2-i döntése alapján azonban nem adott nekik igazat.

A Momentum szerint Hoppál az óvodásokkal jogellenes kampánytevékenységet folytatott, mivel Hoppál az érintett szülők önkéntes és tájékozott hozzájárulása nélkül tette közzé a sérelmezett képet a Facebook-oldalán. A gyermekekről készített képmás készítéséhez és felhasználásához szükség lett volna hozzájárulásra, amit az érintettek nem adtak meg - vélekedett a szervezet.

Továbbá megjegyezték, a gyermekekkel készült fényképek és videofelvételek különösen alkalmasak a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére. Szerintük az ilyen jellegű képek kampányeszköznek minősülnek, még akkor is, ha a képet kísérő szöveg nem korteskedik egyértelműen a politikus mellett. Hozzátették, véleményük szerint nem része a politikus feladatainak, hogy ellátogasson egy óvodába. Kivételesen előfordulhat ugyan ilyen, például hogy ellenőrizze az országgyűlési képviselő, hogy szegregálják-e a gyerekeket. Megjegyzik: Hoppál nem ellenőrzés miatt ment az óvodába, hanem véleményük szerint a kampány részeként nézett be a gyerekekehez. Ráadásul az, hogy ajándékot is vitt, a Momentum szerint azt sugallja, hogy személyesen szerepe van abban, hogy az intézmény pályázatot nyert.

Mindezek mellett a Momentum hivatkozott a nemzeti köznevelésről szóló 2011 évi CXC. törvény 24. paragrafusának 3. bekezdésére, miszerint "a nevelési és oktatási intézmény helységeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai tevékenység nem folytatható".

A Választási Bizottság szerint a Momentum kifogása nem volt alapos. Szerintük

  • a képmáshoz való jog megsértését bíróság állapíthatja meg,
  • mivel közvetlen bizonyítékot nem nyújtottak be annak kapcsán, hogy a sérelmezett fotó szülői beleegyezés nélkül történt, a Momentum csak valószínűsíti ezt,
  • a politikai tevékenység megvalósulását csak akkor lehet megállapítani, ha az intézményben tett látogatás és annak politikai, kampányvonzata a körülményekből egyértelműen megállaptíható,
  • Hoppál továbbá nem országgyűlési kéviselői vagy képviselőjelölti munkájával összefüggésben kereste fel az óvodát, hanem közjogi tisztségviselői munkájából eredően, egy nyilvános pályázaton elnyert kitüntető címet adott át.