Ők nem nyertek a kamupárt-lottón Baranyában

2018. április 4. 08:29 2018. ápr. 4. 08:29

Számos kamupárt nyúlhat mélyen a zsebébe, ugyanis valami oknál fogva ajánlóívek sokaságával nem tudtak elszámolni a megadott határidőre. Van olyan szervezet, melynek két jelöltje 6-6 milliós bírságot hozott össze Baranyában.

Egymást érik a pécsi önkormányzat honlapján az Országgyűlési Választási Bizottság határozatai, melyek túlnyomó többsége elkallódott ajánlóívekkel kapcsolatos. Az ajánlóív nem játék, a jelölteknek az összes igényelt papirossal el kell tudni számolniuk. Van olyan, hogy egy-egy elkeveredik a nagy aláírásgyűjtésben, ez nem ritka. A választási bizottság pedig dokumentumonként 10 ezer forintos bírsággal sújtja a figyelmetleneket.

Egy csomó, március 26-tal keltezett határozat szerint van azonban jó pár olyan szervezet, akik tömegesen nem tudtak elszámolni az ajánlóívekkel.

A patinás, Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt Baranya 1-es és 2-es körzetben 600-600 ajánlóívet nem adott le a március 5-i határidőig az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodának, ami összesen 12 millió forintos bírságot jelent.

Az Oxigén Párt is csehül járt: a Baranya 1-es körzetben 53, míg Baranya 2-es körzetben 150 ajánlóívet nem vitt vissza, emiatt 530 ezer és 1,5 millió forintos bírságot varrtak a nyakukba.

Az Elégedetlenek Pártjának is apad a begye: az egyes körzetben 50 leadatlan ajánlóív miatt félmilliós, míg a kettesben 71 papiros miatt 710 ezer forintos büntetés röppent nekik.

A Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt is beleszaladt a pofonba: Baranya 1-ben 210, míg Baranya 2-ben 920 ezres csekket hoztak össze 21, illetve 92 le nem adott ív okán.

A Fiatalok és Idősek Társadalmi Integrációja Párt sem nyert nagyot a rendszerrel. Baranya 1-ben 700 ezres büntetést hoztak össze 70 hiányzó ívvel.

Azt, hogy melyik körzetben milyen igazi és kevésbé igazinak tűnő pártok indulnak, azt ebben a cikkünkben mutattuk meg:

Lenyomják a kamupártok az igaziakat az egyik baranyai választókerületben

Hiánypótló térkép készült az ország választókerületeiről, végigvéve, hogy hol mennyi működő párt, valamint gyanúsan kamupártszagú szervezet jelöltje várja a voksokat április 8-án. Baranyában is akad az utóbbiakból, az egyik körzetben ráadásul több ilyen van, mint rendes. A 2018-as választáson akkora lesz a voksolók elő kerülő pártlista, hogy nemzeti gyásznapot rendelnek el miattuk az erdőirtást szívükön viselők.