Új vásárcsarnok helyett csak a régit újítják fel? Frissítve!

2018. április 5. 12:50 2018. ápr. 5. 12:50

Ugyan 2014-ben már megígérték, 2015-ben pedig a látványterveket is díjazták, azóta sem tudni semmit az új pécsi vásárcsarnokról. Januárban még 2018 közepére vagy végére saccolták a tényleges építkezés kezdését, ehhez képest Csizi Péter kampányújságjában már az szerepelt, hogy felújítják a régit. A Pécsi Városfejlesztési Zrt. szerint a tervek szerint épül az új, Csizi szavai azonban újabb kérdéseket vetnek fel.

Nem sok konkrétumot tudni a pécsi új vásárcsarnokról, hiába ismert, hogy a régi épület már egy ideje szűkös és nem nagyon felel meg a kor kívánalmainak.

Az új épületet már 2014-ben az önkormányzati választás előtt beígérték a fideszes potentátok. 2015-ben leginkább az borzolta a kedélyeket, hogy a 3 milliárdra saccolt új vásárcsarnok terveire 200 milliót költött a város, ráadásul a bíráló bizottsági tagok egész szép summát kaptak azért, hogy rábólintsanak a tervekre. (Tegyük hozzá, a területvásárlás összege nem volt benne a 3 milliárdos árban, amiből egymilliárdot csak a területrendezés tett ki.)

Majd 2015 novemberének végén eredményt hirdettek az önkormányzat által kiírt tervpályázaton, igaz, első helyezett nem lett, de több tervet is megvett a városvezetés, és lett három második, valamint egy harmadik helyezett is.

Aztán 2016 januárjában Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselő bejelentette, hogy az állam 500 milliót adott az új csarnok helyének kiszemelt terület megvásárlására (mivel az magánkézben volt akkor még), mert a pécsi önkormányzatnak erre nem volt pénze. Csizi akkor arról beszélt, hogy nincs konkrét céldátum az új létesítmény megépítésére, de igazából már jó tíz éve állnia kellene az új csarnoknak. Azt is elmondta, hogy a régit majd akkor zárják be, ha az új felépült a távolsági buszpályaudvartól délre eső területen.

2016 nyarán végre az is kiderült, hogy a Gettoplan-Blueplan konzorcium terveit fogadták el nyertesnek a városházán.

Újabb nagy csönd után 2017 októberében Decsi István fideszes alpolgármester már arról beszélt az önkormányzati lapnak, hogy "a létesítmény megkapta a jogerős építési engedélyt, jelenleg pedig a kivitelezés közbeszerzési dokumentációjának előkészítése folyik. Az alpolgármester hangsúlyozta, a kivitelező kiválasztására irányuló nemzetközi, uniós közbeszerzés még idén elindul, ennek sikeres lezárását követően kezdődhet meg az építkezés."

Aztán idén január 4-én lelkendezett a pécsi önkormányzati lap azon, hogy milyen fejlesztések is várhatóak idén a megyeszékhelyen.

A várható beruházások közt szerepeltették a vásárcsarnokot is, amelyről ezt írták: "2018 végén kezdődik el az új központi vásárcsarnok felépítése". Január 8-án interjút közöltek Páva Zsolt polgármesterrel, aki arról beszélt a témában, hogy "jelenleg a csarnok kivitelezési közbeszerzése zajlik, várhatóan nyáron elindul a munka és 2019 karácsonyára fejeződik be."

Már itt látható, hogy négy nap alatt egyből fél évet "jött előrébb" a tényleges munkálatok megkezdésének dátuma.

A koronát a négy éve tartó ígérethullámra azonban Csizi Péter választási kampányújságja tette fel, ebben ugyanis a fideszes jelölt a következőt ígérte be:

Dolgozunk azon, hogy Pécsett új élményfürdőt és sportkomplexumot építhessünk, hogy felújítsuk és bővítsük a Vásárcsarnokot."

Felmerülhet a kérdés: mi lett azokkal a zömmel uniós forrásból táplálkozó pénzekkel, amiket eddig elköltöttek az új vásárcsarnok terveire, ha Csizi most arról beszél, hogy felújítják az épületet (az új vásárcsarnokot értelemszerűen nem kell felújítani)?

Frisstés: épül az új Vásárcsarnok

Cikkünkre reagált a Pécsi Városfejlesztési Nzrt. Levelük szerint az új pécsi vásárcsarnok a jelenlegitől délre eső üres telken fog megépülni, amely már a pécsi önkormányzat tulajdonában van.

A pályázat megvalósításához a pécsi önkormányzat már megkötött uniós támogatási szerződéssel rendelkezik, melynek keretében 2,78 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázat megvalósítására. Jelenleg a Közbeszerzési Törvény által meghatározott európai uniós nyílt közbeszerzési eljárás előkészületei zajlanak.

Postafordultával rákérdeztünk a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-nél a régi vásárcsarnok kapcsán belengetett fejlesztésekre, miszerint hogy áll ez a projekt, készült-e már bármilyen terv, megvalósíthatósági tanulmány, és ha igen, mit is rejtenek ezek a dokumentumok. Amint érkezik válasz, frissítjük cikkünket.