Teljes pécsi utcák maradnak sötétek Csizi és Tiborcz lámpái alatt

2018. április 7. 10:08 2018. ápr. 7. 10:08

Csalás és hűtlen kezelés miatt feljelentés született a pécsi Elios-ügyben, Orbán vejének akkori cége Csizi Péter bizottságánál nyerte el a milliárdos helyi tendert. A Tiborcz-lámpák sok helyen a fák lombját világítják meg, olykor meg egész utcák borulnak teljes sötétbe.

A pécsi Elios-ügyben már feljelentés is született, Berkecz Balázs csalás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen.

A témával behatóan foglalkozott Szakács László baranyai szocialista politikus, több sajtótájékoztatót is tartott a témában. Egyebek mellett Csizi Péterhez is intézett kérdéseket, aki ma fideszes parlamenti képviselő, ám a közvilágítás-korszerűsítési pályázat idején alpolgármester volt és a bírálóbizottság elnöke.

Szakács szerit Csizinek nagyon súlyos kérdésekre kell válaszolnia, például hogy mikor találkozott Hamar Endrével, mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük és a pécsi közvilágítás korszerűsítéséből mennyi pénz került a Fidesz kasszájába.

A kérdéskör igen kínos lehet, mivel a pécsi önkormányzat nem bocsátotta Gulyás Emil szocialista képviselő rendelkezésére az Orbán vejének akkori cégével kötött szerződést és a hozzá tartozó dokumentumokat.

Szakács szerint az OLAF-jelentésben részletesen feltárt közvilágítási pályázatokban a Belügyminisztériumnak is volt szerepe: a tárca támogató nyilatkozata kellett a pályázatokhoz. Szakács László szerint nagy kérdés, hogy előbb volt-e a támogató nyilatkozat, mint a szakértői vélemény. Az a kérdés is felmerül: koordinált-e valamit a magyar belügyi tárca azokban az ügyekben, amelyekben az OLAF szervezett bűnözésről beszél.

Kérdéses, hogy a Pécsett hitelből elvégzett közvilágítás korszerűsítés, ha ugyan annak lehet nevezni, megtérül-e valaha. Az viszont bizonyos, hogy az elkészült munkát számos bírálat érte.

Ha működnek is, a Tiborcz-lámpák sok helyütt csak az alattuk lévő lámpák lobját világítják meg – ha nem éppen az eget. Arra is számos panasz érkezett, hogy olykor egész utcák, néha több szomszédos utca borul teljes sötétbe egy-egy éjszakára.

Mondjuk ennyivel is kevesebb áram fogy.