A DK jelöltjét egyszerűen lehúzták a szavazólapról Komlón

2018. április 8. 12:37 2018. ápr. 8. 12:37

Az első nyolc szavazónak esélye sem volt a DK jelöltjére szavazni az egyik komlói szavazóhelyiségben, mert a bizottság lehúzta a szavazólapról. Félreértés történt, de a hiba helyrehozhatatlan.

A Helyi Választási Iroda munkatársa a szavazókör megnyitását megelőzően telefonon jelezte az 5. számú szavazókör jegyzőkönyvvezetőjének, hogy a szavazatszámláló bizottságba a Demokratikus Koalíció által delegált megbízott tag nem tett esküt és a megbízást visszamondta, ezért a szavazókörbe ne várják. A Választás.hu szerint azonban „a jelzést a jegyzőkönyvvezető félreértette, és a bizottság az egyéni szavazólapokról a Demokratikus Koalíció jelöltjét Nagy Ferencet lehúzta. A szavazás megkezdésekor összesen 8 választópolgár kapott olyan egyéni szavazólapot, melyen a DK jelöltje, Nagy Ferenc” nem szerepelt.

A történteket rögzítették, de azt helyrehozni már nem lehet. „A fentiek szerinti 8 választópolgár részére a bizottság nem adhat új szavazólapot, a rontott szavazólap cseréjére a választópolgár jelzése alapján, kizárólag szavazólap urnába történő elhelyezését megelőzően van lehetőség. Az SZSZB rögzítette, hogy a fenti 8 választópolgár közül az utolsóként szavazó - szavazólapjának az urnába való bedobását követően - a szavazatszámláló bizottság részére jelezte, hogy neki nincs tudomása arról, hogy a Demokratikus Koalíció jelöltje visszalépett volna. A bizottság - a jegyzőkönyvvezető útján - HVI-vel a 8 választópolgár szavazólapjának az urnába helyezését, és azok szavazóhelyiségből történő távozását követően vette fel a kapcsolatot, jelezve a problémát.”

A szavazatszámláló bizottság az esetet megvizsgálta, és külön határozatban megállapította, hogy a 8 darab hibásan kiadott egyéni szavazólap cseréjére, illetve a választópolgárok újraszavazására a jegyzőkönyvben részletesen rögzítettek alapján nincs mód, a szavazólapok érvényességéről a szavazatszámlálás során dönt, a szavazólapokat egyenként megvizsgálva.

„További intézkedésre nincs lehetőség.”