Csizi csak bejutott listáról a Parlamentbe, 8 baranyai képviselő lehet az országgyűlésben

2018. április 9. 15:23 2018. ápr. 9. 15:23

A Nemzeti Választási Iroda hétfőn frissült adatai szerint a Fidesz-KDNP 134 mandátumot szerzett, így megvan az újabb kétharmaduk. Ezzel Csizi Péter, aki egyéniben alulmaradt Mellár Tamás független jelölttel szemben, pont bejutott surranópályán az új országgyűlésbe, ahol a jelenlegi állás szerint 8 baranyai képviselő lehet majd.

A Nemzeti Választási Iroda hétfői, 13:55-ös friss adatai szerint összesen 134 mandátumot szerzett a Fidesz-KDNP pártszövetség a 2018-as országgyűlési választáson, így hivatalosan is megvan az új kétharmad.

Az Index cikke szerint a plusz egy mandátum a határon túl élő, magyarországi lakhellyel nem rendelkező választók levélszavazatainak köszönhető.

A 24.hu cikke szerint, ha ilyen arányban növekszik a Fideszre adott listás szavazatok aránya, akkor akár még akár még a Demokratikus Koalíció is elbukhat egy listás mandátumot a határon túli szavazatok miatt.

A plusz egy mandátumot Csizi Péter baranyai fideszes képviselő kapta meg, aki Mellár Tamás független jelölttel szemben maradt alul vasárnap éjjel a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett, a Fidesz pártlistáján pedig a 87. helyet kapta meg. Az egyéni kerületi győzelmek miatt viszont a listán annyit mozdult előre, hogy számításaink és az NVI honlapja szerint pont befért az új országgyűlésbe.

A jelenlegi, hétfői adatok szerint tehát 8 baranyai képviselő fog ülni a Parlamentben.

  • Egyetlen függetlenként Mellár Tamás.
  • Az MSZP részéről Tóth Bertalan.
  • A Fidesz-KDNP részéről Nagy Csaba, Hoppál Péter, Bánki Erik, Csizi Péter és Hargitai János.
  • Az LMP részéről pedig Keresztes László Lóránt.
  • A választás hivatalosan szombaton zárul majd, akkor derülnek ki a 100 százalékos eredmények, mivel addigra számolják össze a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő szavazók voksait. Emiatt még lehet számítani változásra.