Választás: így értékeltek az ellenzéki pártok vezetői

2018. április 10. 19:12 2018. ápr. 10. 19:12

A vasárnapi választás után megkerestük az ellenzéki pártok képviselőit, hogyan látják az eredményeket, mik a tervek a továbbiakra. Van, aki szerint a csoda elmaradt, és ez nagyban múlt a koordinálatlanságon, de olyan vélemény is született, hogy a Jobbikon múlt a dolog, és az LMP-nek is felelőssége van az eredmény tekintetében.

A vasárnapi választás szavazatainak majdnem végleges feldolgozása után keresett meg több ellenzéki politikust is a Pécsi STOP, hogy értékeljék az eredményeket.

Mellár Tamás a Parlament lelkiismerete lesz

Mellár Tamás függetlenként nyerte meg 99 százalékos feldolgozottság mellett a Baranya 1-es választókerülete. Ő már a voksolás éjszakáján nyilatkozott a Pécsi STOP-nak, többek közt azt mondta, a Parlament lelkiismerete kíván lenni.

Mellár Tamás az egyetlen független képviselő az új Parlamentben

Végleges adatok nincsenek, de 98,99 százalékos feldolgozottság mellett Mellár Tamás látszik az egyetlen független győztesnek a vasárnapi választáson. Máshonnan nézve a három vidéki Fidesz-verő egyike. Szerény sajtótájékoztatót tartott. - Remélhetőleg meglesz a mandátum - visszafogottan örült Mellár Tamás éjfél után tartott sajtótájékoztatóján annak a ténynek, hogy 96%-os feldolgozottság mellett 1,5%-kkal vezetett Csizi Péter fideszes jelölt előtt.

Tóth Bertalan: „Jó döntést hoztam”

Végig azt mondtuk: közös miniszterelnök-jelölt, közös lista, közös képviselő-jelöltek kellenek, ez a koordináció ebben a rendszerben nem működik - nyilatkozta Tóth Bertalan, az MSZP pécsi politikusa a Pécsi STOP-nak. - Végig nyitottak voltunk, arra törekedtünk, hogy a többi ellenzéki párt is vegyen részt vegyen ebben, látható, hogy mi lett a végeredmény. Az MSZP továbbra is nyitott, mert világosan látszik, hogy ezt a hatalmat csak egységes, erős demokratikus ellenzék tudja megdönteni. Márpedig 2,5 millió magyar választópolgár a változásra szavazott.

Tóth Bertalan hozzátette: abban bízik, hogy ezután mindenki félreteszi az egyéni és pártérdekeket. Példaként hozta fel a Pécsi választókörzetet, ahol ha az LMP visszalép, most nem kellene izgulnia az ország egyetlen győztesnek látszó független képviselőjének. Hozzátette azt is: ha mégis a Fidesz győz Pécsett, az egyértelműen az LMP felelőssége lesz.

Tóth Bertalan volt az első politikus, aki visszalépett Mellár Tamás független jelölt javára. Annak, hogy a mostani állás szerint a közgazdász professzor nyerésre áll, rendkívüli módon örül az MSZP parlamenti frakcióvezetője. - Egyértelműen beigazolódott, hogy jó döntést hoztam, és tényleg nagyon sajnálom, hogy több párt és jelölt ezt nem ismerte fel – mondta Tóth Bertalan.

Berkecz: az ellenzéki "szerszámméregetés" miatt maradt el a koordináció

Berkecz Balázs, az Együtt leköszönt alelnöke, a Baranya 2-es választókörzetben induló jelölt a Pécsi STOP-nak elmondta, véleménye szerint sok körzetet meg lehetett volna nyerni, ha van széles koordináció, mint ahogyan azt az Együtt javasolta két éve folyamatosan, viszont "az ellenzéki szerszámméregetés" miatt a széles, legalább 50 körzetet érintő koordináció elmaradt, így csak a csodában lehetett bízni. Sajnos a csoda elmaradt - fogalmazott.

Berkecz szerint a Baranya 2-es körzetben is nyerhetett volna az ellenzék, ha a DK és a Jobbik nem zárkózik el, és az általa március 23-án javasolt megbeszélés az ellenzéki jelöltek visszalépéséről sikeresen létrejön, ugyanis itt az ellenzék 59 százalékot szerzett, de darabokban, így sajnos Hoppál Péter és a Fidesz nyert.

Az Együtt listás eredménye kapcsán elmondta, hogy sajnos az is látszik, hogy ebben az országban nincs szükség bátor politikára, mert a jelek szerint a középszer, a megalkuvás, az őszintétlenség és a nepotizmus a nyerő.

Sajnálom szegény hazámat, de örülök, hogy Pécs legalább Mellár Tamás támogatásával megmutatta, hogy van remény

- fogalmazott Berkecz.

Keresztes kemény ellenzéki politizálást ígér

Keresztes László Lóránt, az LMP Baranya 1-es választókerületi jelöltje a hétfői adatok szerint pártja országos listáján bekerült a Parlamentbe. Őtőle azt kértük, értékelje országos és helyi szinten az LMP szereplését.

"Az eredmény számunkra súlyos csalódás. A legfontosabb célunk a kormány megbuktatása volt, és egész nap bizakodtunk, a magas részvételi arányt látva. Különösen fájó számunkra, hogy két társelnökünk nem tudott egyéni győzelmet elérni. Azt gondolom, hogy a Jobbik rossz szereplése komoly hatással volt az eredmény országos alakulására. Az LMP 7 helyen is visszalépett a kormányváltás érdekében, egy helyen a Jobbik javára. De a Jobbik ezt sehol nem viszonozta, azt kommunikálva, hogy a legerősebb ellenzéki pártnak nem kell. Ugyanakkor a várt egyéni győzelmeik sorra elmaradtak, még olyan körzetekben is, ahol Vona, vagy Steinmetz indult."

Mivel országgyűlési képviselő lesz, arra is rákérdeztünk, milyen Baranyát és Pécset érintő ügyeket fog a Parlamentben felszínen tartani.

"Országos listáról szereztem mandátumot, ennek ellenére, a rám bízott feladatok mellett kiemelten Pécsért szeretnék dolgozni, hiszen a városunk nagy bajban van. Ugyanazt a határozott és kemény ellenzéki munkát garantálom, amit 2010 óta a pécsi közgyűlésben megtapasztalhattak tőlem. Pécs és térsége számíthat rám; a jó elérhetőség érdekében irodát kívánok fenntartani a városban, amint azt Szél Bernadett is tette. A következő időszakban fel fogom továbbá keresni mindazokat a szereplőket, akik tenni tudnak, és tenni akarnak a város gazdaságának fejlesztése érdekében. Kész vagyok továbbá együttműködni konkrét célok elérése érdekében a pécsi illetőségű ellenzéki képviselőkkel, annak érdekében, hogy egy-egy ügy kapcsán erőinket egyesíteni lehessen."

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy kit javasol maga helyett a pécsi közgyűlésbe:

"Talán nem árulok el titkot azzal, hogy dr. Kóbor Józsefet javaslom majd pécsi önkormányzati képviselőnek. József felkészült és tapasztalt, hiszen 2010-2014 között volt már városi képviselő. Az LMP tehát folytatja a kemény és határozott ellenzéki munkát a pécsi testületben. Törekszem majd arra, hogy a pécsi közgyűlés, illetve a megyei közgyűlés ülésein is jelen tudjak lenni rendszeresen, ezzel is erősítve az együttműködést Kóbor Józseffel, illetve Angyal Károly megyei képviselőnkkel."

Jobbik

Szerettük volna megszólaltatni Fogarasi Gábort, a Jobbik pécsi elnökét is, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült utolérnünk.

Fidesz: ...

Mivel a Fidesz országgyűlési képviselői lassan egy éve nem hajlandóak nagyon szóba állni lapunkkal, és sorozatosan "felejtik el" kiküldeni a rendezvényeikre a meghívót, nem nagyon láttuk szükségét annak, hogy ők is megszólaljanak.